Гайворонський (Гайдарівський) Василь

Повні тексти творів

Двоє друзів і містер Піт

(оповідання)
Після дзвінка на сніданок Яків Куценко напоквапно помив руки, старанно витер їх поруділим від іржі рушником, взяв із шафи паперову торбину з харчами і попрямував до вихідних дверей. У просторому відділі фабрики вже не було нікого. Робітники повиходили снідати надвір, на свіже повітря. Яків залишав приміщення останнім.
Надворі він на мить осліпнув...

Читати повністю →

Заячий пастух

Незабутньому другові молодих літ, синові робітничого Донбасу, письменникові й керівникові літературної організації "Забой", багаторічному мученикові більшовицьких тюрем, розстріляному в концтаборі на Воркуті в березні 1938 року, Григорію Баглюкові присвячує цю повість автор.

1. Навесні прилітай, шпаче!


Серед безмежного степу, на скосогорі розлогої балки стояло заросле густими садками село Дешевці...

Читати повністю →

Сенсація знічев'я

Моє перше враження від Нью-Йорку було таке, ніби опинився на величезному залізничному двірці, де безліч людей поспішає, квапиться, метушиться, щоб не запізнитися до свого потягу, що ось-ось має рушати.
Я сновигаю серед тих пойнятих поспіхом людей, намагаючись нікому не заважати, й уникаю випадкових поштовхів і штовханів. Адже їхати мені нікуди, ніхто й ніде мене не чекає, і гірше, я взагалі тут зайвий, мов стовп, навіщось поставлений серед рухливої вулиці...

Читати повністю →

Спокута

"... МИ НЕ ЗМОГЛИ
СКОРИСТАТИСЯ З ОБСТАВИН,

І ТОМУ НАШ НАРОД ТЕПЕР СПОКУТУЄ..."

1. ПРОЩАЙ, МИКОЛО!


У перших же днях, як приїхав Микола Солод до Кадіївки й почав працювати в копальні, він звернув увагу на міцну, високу, трохи кирпатеньку дівчину Нату, що відкочувала вагони від кліті до естокади.
Ната відрізнялася від інших робітниць своєю жвавістю, задерикуватістю й гострим язиком...

Читати повністю →
Дивіться також