Джейн Остін — Гордість і упередженість (аналіз, паспорт твору)

Жанр. Роман.

Вперше видано. 1813 рік.

Автор. Джейн Остін (1775-1817) – відома англійська письменниця.

Тема. Зображення кохання, яке здатне кардинально змінити погляди та поведінку людини.

Ідея. Щоб бути щасливим, потрібно відкинути гордість та упередженість, не зважати на думки інших, зрозуміти, що перше враження може бути обманливим.

Проблеми. Кохання, справжні почуття та любов; жінка і суспільство; батьки і діти; почуття власної гідності; життєвий вибір; соціальні розбіжності; зіткнення аристократичної гордості та інстинктивної жіночої упередженості; характер людини; особистість і соціальне становище; виховання в родині.

Джейн Остін у своєму романі описує події, які відбуваються в Англії на початку XIX ст. у графствах Хартфордшир та Дербішир. Письменниця зосереджує увагу на тому, як соціальні розбіжності впливають на кохання молодих людей. У книзі авторка зриває маски і показує, які персонажі варті уваги і симпатії, незважаючи на те, якими вони здаються на перший погляд, а які є зовсім не тими, за кого себе видають. Сюжет роману нескладний, центральна тема – кохання і шлюб. Як представниця реалізму, письменниця пише про те, що їй добре відомо. "Гордість і упередження" Джейн Остін часто називають одним із найвидатніших романів у британській літературі. Твір показує коливання стосунків Елізабет Беннет із містером Дарсі. Однак цей роман – не просто історія кохання. Роман буквально наскрізь просякнутий цікавими думками та справжніми емоціями. Кожен вчинок головних героїв, немов окутаний тонкою ниткою моралі, вказуючи на правильність або неправильність їх вчинків та рішень.

Більшість подій роману зав'язуються навколо Елізабет Беннет, незалежної й інтелігентної доньки провінційного дворянина, і Фіцвільяма Дарсі, багатого аристократичного поміщика, осліпленого власними зарозумілістю й бажаннями. Між цими двома молодими людьми зав'язалася любовна лінія, яка наприкінці роману переросла у справжнє кохання. Проте це не була стандартна історія кохання з першого погляду, адже на першій зустрічі у них склалося неприємне враження один про одного. У початкових етапах знайомства Елізабет та містер Дарсі формують свої думки про один одного на основі першого враження, що призводить до упередження. Елізабет вважає містера Дарсі занадто гордим та високомірним, тоді як він сприймає її як недостатньо розумну для його роду. Це взаємне упередження створює бар'єр між ними. Подальший розвиток роману розкриває глибину та складність характерів Елізабет та містера Дарсі. Вони обидва змушені переосмислити свої погляди на одне одного, коли виявляються перед ними нові факти та обставини. Поступово, через взаємні зусилля та подальше спілкування, Елізабет та містер Дарсі змінюють свої початкові погляди на одне одного. Вони починають розуміти та цінувати якості та доброту одне в одному. Це приводить до взаємного залучення та привабливості. Врешті решт, першим у своїх почуттях зізнався містер Дарсі, а потім вже Елізабет розповіла про свої почуття, які переросли в одруження. Щодо самого сімейного життя цієї пари, ми дізнаємося не надто багато з роману, але можна припустити, що шлюб видався вдалим, бо у парі панувала гармонія, взаєморозуміння, повага та підтримка.

Інша сюжетна лінія розгортається між найстаршою дочкою Беннетів – Джейн, та близьким другом містера Дарсі – містером Бінглі. Ці двоє молодих людей одразу сподобалися один одному, їхні стосунки стрімко розвивалися. Проте раптово оточення містера Бінглі, особливо містер Дарсі, виступили проти такого шлюбу, стверджуючи це тим, що Джейн не закохана в містера Бінглі, а її сім'я тільки і чекає на цей шлюб задля свого збагачення. Насправді, це було частково правдою, тому що мати Джейн, місіс Беннет, дійсно всім своїм виглядом показувала свій захват від містера Бінглі та його великих грошей. Проте не можна те ж саме сказати про Джейн, яка дійсно по справжньому закохалася в нього, яка по справжньому страждала під час їхнього розриву та розлуки. На щастя, наприкінці твору ми також бачимо, що незважаючи на усі труднощі, ця пара отримала шанс на своє щасливе майбутнє, яке вони захотіли провести разом.

Через призму історій головних героїв Джейн Остін показує, наскільки важливо вибирати любов, а не фінансове благополуччя. Вона відкрито говорить, що не можна приховувати свої почуття, навіть через те, що ви боїтеся бути незрозумілими або покинутими, а тим паче, не можна відмовлятися від любові через гординю.

Експозиція. Подружжя Беннетів мало п'ятьох доньок, яких звали Джейн, Елізабет, Мері, Кетрін і Лідія, і яких пора було видавати заміж.

Зав'язка. Недерфілд-парк винайняв багатий і молодий містер Бінглі. Невдовзі відбувся бал у Меритоні, де були Беннети та містер Бінглі, але увага усіх була звернута на містера Дарсі (друга містера Бінглі), який поводився надто гордо.

Розвиток дії. Між Джейн і Бінглі виникають почуття, а Елізабет стає об'єктом уваги з боку містера Дарсі. Приїзд містера Коллінза, який робить Елізабет пропозицію, але вона відмовляється. Бінглі покинув Недерфілд під впливом сестер та Дарсі і навіть не зізнався Джейн у своїх почуттях. Джейн їде у Лондон до родичів, але так і не знаходить можливості побачитися з містером Бінглі. Елізабет провідує свою подругу Шарлотту, яка вийшла заміж за Коллінза. Туди ж прибуває містер Дарсі, адже цей маєток належить його тітці, а Коллінз працює в неї священником.

Кульмінація. Містер Дарсі зізнався Елізабет у почуттях і зробив пропозицію, але отримав відмову, бо дівчина вважала, що він знищив щастя її сестри, забравши Бінглі у Лондон.

Розв'язка. Елізабет отримала від містера Дарсі лист, через який змінила думку про нього. Пізніше вона з родичами вирушила у мандрівку на північ, під час якої знову зустріла містера Дарсі. Втеча Лідії з Вікхемом, допомога містера Дарсі. В Недерфілд повернувся містер Бінглі і освідчився Джейн, а містер Дарсі та Елізабет теж вирішили одружитися.