Андрій Малишко — Пісня про рушник (аналіз, паспорт твору)

Аналіз твору

Літературний рід: інтимна лірика.

Жанр: ліричний вірш (пісня).

Напрям: модернізм (умовно).

Течія: неоромантизм.


Система віршування: силабо-тонічна.

Віршовий розмір: 4-стопний анапест

Римування: перехресне (абаб).

Строфа: чотиривірш (катрен) із двовіршем (рефреном, приспівом).


Провідний мотив, мотиви: материнської любові й рушника як символу життєвої дороги.


Тема: рушник, вишитий матір'ю й подарований сину на щастя й долю.


Ідея: найщиріша синівська подяка матері; возвеличення простої й водночас великої материнської любові.


Композиція: мати проводжає сина в дорогу й дає на щастя рушника, який буде супроводжувати сина на життєвій дорозі й нагадувати про "все знайоме до болю" — матір, батьківщину, дитинство, розлуку.


Художньо-стильові особливості: сповідь-спогад ліричного героя, у якій матір дарує синові вишитий рушник як символ життєвої дороги. Рушник пов'язаний із життєвою долею ліричного героя і з образом його матері. Цей образ — символ чистоти і любові, матері-берегині, яка дала життя, формувала почуття, творила людину. Ліричний герой поезії дуже тепло згадує свою матір.Автор цим твором порушує питання дитинства, а також прощання з батьківською хатою та материнську тривогу за долю власної дитини.

Форма вірша має значну кількість повторів, що наближає його до пісні.

Тема матері — наскрізна в поезії А. Малишка. Усе найдорожче, найрідніше, найсвятіше у нього пов'язане з образом матері, яка навчила добра, краси, любові до людей. "Пісня про рушник" — це данина подяки й любові народного поета священній пам'яті Матері.


Художні засоби, стилістичні фігури: епітет; порівняння; символ; персоніфікація; інверсія; повтор із градацією; анафора "і" (14 рядків із 18).


Образи та символічні образи: людей: ліричний герой — вдячний і люблячий син; мати — людина душевної краси й величі; природи: дорога, зоря, росяниста доріжка, зелені луги, солов'їні гаї, тихий шелест трав, щебетання дібров; предметів і явищ: рушник, проводжання в дорогу; ласкава усмішка, засмучені очі; дитинство, розлука, материнська любов.

Символічні образи: рушник (символ материнської любові, синівської вдячності, життєвої дороги); мати (символ і матерів, і Батьківщини).


Примітки та корисна інформація: Композитор Платон Майборода написав музику до цієї поезії. Виконавців твору було багато, зокрема Дмитро Гнатюк, Олександр Таранець, гурт "Чарівна", Ірина Сказіна, Олександр Малінін, Квітка Цісик та ін.