Данте Аліг'єрі — Божественна комедія (характеристика та аналіз героїв твору)

Данте. Це своєрідний герой, не земна людина, а дух (або душа), що починає подорож потойбічним світом. Герой опинився у фантастичному темному лісі, що уособлює життєвий шлях людини, сповнений помилок і блукань. Від хижаків, які переслідують його, героя врятував Вергілій. Римський поет обіцяє Данте (тобто його душі) показати Пекло й далі передати його "душі, достойнішій за мене" – Беатріче. У пеклі Данте відкрив для себе невідомий йому досі світ людської провини і покарання. Поет краще зрозумів земне життя, переконався, що коли людина не керуватиметься у своїх вчинках вірою, надією, обов'язком і любов'ю, життя її перетвориться на пекло вже на землі. Досягнувши просвітлення і побачивши найвищий прояв божественного, Данте прийшов до висновку, що в житті всім править любов.

Вергілій. Поет, автор "Енеїди", який врятував Данте у темному лісі. В образі Вергілія втілено рятівну роль античності й божественну мудрість (Вергілія шанували в середні віки за те, що він передбачив прихід Христа). Поводир Вергілій справив на Данте чималий вплив, вчив підкорятися вимогам розуму, долати труднощі та втому. У Чистилищі Вергілій попрощався з Данте, бо не міг йти далі, тому що був язичником. Крім того, Данте уже не потребував провідника.

Беатріче. Її образ в поемі виступає як символ божественної мудрості, добра, віри, краси, поезії. З найвищих небесних висот її душа бачить відчай Данте і спускається в Лімб, де перебувають душі язичників. Там вона знаходить Вергілія і просить його показати поетові потойбічний світ. Так Беатріче рятує митця. Наприкінці Чистилища, коли Данте вступає в земний Рай, він зустрічає Беатріче, яка супроводжує його в Раю. Беатріче – найяскравіший образ цієї частини поеми. Вона є втіленням божественної науки. Це вона відкриває Данте наукові істини і таємниці Всесвіту. Водночас вона постає як поетичний образ прекрасної жінки, яка викликає в Данте почуття щастя, радості й безмежного захоплення. Устами Беатріче поет висловлює віру в те, що світ все ж таки подолає пороки та зло і знайде істинний шлях.