Матіос Марія

Повні тексти творів

Армагедон уже відбувся

Марія Матіос
Армагедон уже відбувся
"… Дорога Маріє! Ви ще запитали, чи не здається мені, що кінець світу — Судний день — уже прийшов до нас, що він заполонив усю землю, а ми — просто дійові особи в останньому дні нашої планети? Адже та інтенсивність, з якою люди удосконалюють знаряддя самознищення, — якраз і свідчить про завершальний етап Армагедону.
Глибокошановна Маріє! Правду кажучи, немає у мене чіткої відповіді на Ваше глибоке, сповнене справжньої тривоги запитання...

Читати повністю →

Майже ніколи не навпаки

Новела перша. Чотири — як рідні — брати
ОДОКІЯ, А ПО-ДОМАШНЬОМУ Доця, — вінчана жінка старшого Чев'юкового сина Павла — четверту дитину носила так тяжко, що сам свекор Кирило, м'який серцем, але скупий язиком, був змушений втрутитися в справу, яка в Тисовій Рівні ніколи не вважалася делікатною, оскільки не мала нічого спільного зі справами чоловічими.
У цім краю жіноча тяжба споконвіку належала до діла буденного. Можна сказати, майже другорядного...

Читати повністю →

Москалиця

Марія МАТІОС
МОСКАЛИЦЯ
кожній жінці зокрема...
ДОСТЕМЕННО ПАНСЬКА ДОЛИНА знала одне: Катрінка назвала доньку не по кровному татові, а так, щоби лиш відвести людські бесіди від правди, а дитину — від осудливих обмов.
Бо насправді було так.
Петро Северин, син Івана, перестав ходити до Катрінки рівно за день до Маковея.
На Маковея 1914 року Петра Северина разом із двома десятками сільських чоловіків забрали на цісарську війну...

Читати повністю →

Нація

Апокаліпсис
Не райські ворота, не райські —
Відкрився тобі Содом.
І попіл садів гетсиманських,
І душ уселенський погром.
І не молитви — прокляття.
Життя не в житті — в бою...

Читати повністю →

Солодка Даруся

ДАРУСЯ
ДРАМА ЩОДЕННА
– Ви, Марійо, у кого георгіни1 брали, що такі дуже веселі та пишні? — питає Васюта почерез паркан сусідку. — Я свої як не пильнувала, а таки якась бола їх скосила. Скрутилися, як равлики, та й по всьому. Чи то в руки які недобрі дала, чи Варвара вночі вимикала, не мені вам, Марійо, казати, що то за відьма. Та Божка його знає, що з моїми квітками приключилося? Пропали — та й по всьому. А оцей бур 'ян ні до чого...

Читати повністю →
Дивіться також