Хліб на столі

Твір на тему

Гарна українська хата. Казково розписана піч, на стінах та лавах килими, що грають усіма барвами. Хатні вікна та ікони вбрані вишитими рушниками.

Будній день, та господиня вбирається в гарну одежу, пов'язує яскраву хустку в квітках... 1 починає чаклувати біля печі. Що то буде? Вона схиляється над діжею, і через деякий час діжа "ожила" — в ній почало щось рости, збільшуватися і підійматися. Вправна господиня вправно замішує тісто і ставить у піч.

А тут уже в печі відбувається велике диво — народження того, що завжди турбувало і втішало людину, чому вона віддавала свою працю і талант, тому, що для кожного з нас буденне, як сонячне світло чи подих, і так само необхідне, того, без чого не можна уявити ні степову далечінь, ні росяного ранку, ні рідної домівки.

Це в печі з білої тістової маси, що не має особливо приємного запаху і смаку, народжується паляниця... Вона заповнює хату таким духмяним, таким чудовим, добрим ароматом свіжоспеченого хліба, що паморочиться голова.

Рум'яну, гарячу, духмяну паляницю дістають з печі і кладуть на рушник на столі. Таке відчуття, що у хаті народилось маленьке сонечко — так стало тепло і світло, лагідно та затишно в домі.

Спечену паляницю господиня покладе на стіл, за який сяде її сім'я. Наповниться домівка людським гомоном та дзеньканням посуду — і поселиться в хаті радість сімейного єднання. А основа тому — хліб, достаток, бо хліб — усьому голова, хліб усьому основа. Буде хліб — буде мир, буде щастя.

Інші варіанти цього твору: