Сельма Лагерлеф

Повні тексти творів

Дивовижна подорож Нільса Хольгерсона з дикими гусаками Швецією (Дивовижні мандри Нільса з дикими гусьми)

Сельма Лагерлеф
Дивовижні мандри Нільса з дикими гусьми
Розділ перший. Лісовий гном
1
У маленькому шведському селі Вестменхег жив колись хлопчик на ім'я Нільс. З виду — хлопчик як хлопчик. Та годі з ним було раду дати.
На уроках він ловив ґав і хапав двійки, в лісі руйнував пташині гнізда, гусей у дворі дражнив, курей ганяв, кидав у корів камінці, а кота смикав за хвіст, наче хвіст — це мотузка від дверного дзвоника.
Так прожив він до дванадцяти років. І тут трапилася з ним незвичайна пригода...

Читати повністю →

Сага про Єсту Берлінга

САГА ПРО ЄСТУ БЕРЛІНГА
Переклад О. Сенюк
ВСТУП
І. СВЯЩЕНИК
Нарешті священик стаов на казальниці.
Парафіяни попідводили голови. О, таки з'явився! Хоч ця неділя не змарнується без служби божої, як змарнувалася минула, та й не одна перед тим.
Священик був молодий, стрункий, високого зросту і препишної вроди. Якби одягти його в панцир, укоронувати йому голову шоломом і припнути меча, а тоді віддати той образ у мармурі, то він би не поступався найкращим античним взірцям...

Читати повністю →

Свята ніч

Коли мені було п'ять років, мене спіткало дуже велике горе. Сильнішого я, здається, не знала з тих пір. Померла моя бабуся. До самої своєї смерті вона проводила свої дні, сидячи в своїй кімнаті, на кутовому дивані, і розповідала нам казки.
Бабуся сиділа та розказувала — з ранку до вечора — а ми, діти, тихо сиділи біля неї і слухали. Чудове це було життя! Ніяким іншим дітям не жилося так, як нам.
Мало що збереглось у мене в пам'яті про мою бабусю...

Читати повністю →

Чудесна свічка

Сельма Легерлеф
ЧУДЕСНА СВІЧКА
I
Багато-багато років тому, коли місто Флоренція тільки стало республікою, жив у ньому чоловік на ім'я Раньєро ді Раньєрі. Він був сином збройового майстра і сам навчився цього ремесла, але воно не особливо йому подобалося.
Цей Раньєро вирізнявся незвичайною силою. Про його говорили, що він носить важку залізну кольчугу так само вільно, як інший носить шовкову сорочку. Він був ще молодий чоловік, а вже багато разів довів свою силу...

Читати повністю →
Дивіться також