Бродський Йосип

Шкільні твори про життя та творчість

Лірика Й. Бродського — зразок інтелектуально-філософської поезії другої половини XX століття

Йосиф Бродський належить до числа поетів, творчість яких важко віднести до будь-якої традиції. Своєрідними є його особистість і творча доля. Літературний журнал "Нева" присвятив Бродському статтю, у якій говорилося: "Люди різного масштабу і суперечливих устремлінь, вони самим фактом свого існування загрожували тому, що ми називаємо сьогодні "бюрократичним соціалізмом"...

Читати приклад твору →

Моє сприйняття поезії Й. Бродського

"Жоден кримінальний кодекс не передбачає покарань за злочини проти літератури. І серед них найтяжчим є не переслідування авторів, не цензурні обмеження, не спалення заборонених книг. Натомість існує зневага до книг — їх нечитання.
За такий злочин людина розплачується усім своїм життям: якщо ж на нього йде нація — вона платить за це своєю історією..."
Ці слова сказав Йосип Бродський на врученні йому Нобелівської премії...

Читати приклад твору →

Світло в поезії І. Бродського

Іосиф Бродський — нова ера в історії російської поезії. Поет, який творив у XX ст., він безумовно поет XXI століття. Він вивів російську поезію з глухого кута авангардизму і безглуздя, довівши, що навіть переміщення предметів уже поезія, якщо до справи взявся Поет.
Страницу и огонь, зерно и жернова,
Секиры острые и усеченный волос —
Бог сохраняет все: особенно слова
Прощенья и любви, как собственный свой голос.
Світ, у якому живе поет, величезний, його знання історії та поезії приголомшують...

Читати приклад твору →

Художні особливості поезії І. Бродського

I. Новаторський характер поезії Бродського (вірші поета схожі на симфонічні твори завдяки насиченій і виваженій композиції, головна ідея не висловлюється прямо, а завжди ухильно й натяком, поет шукає нові можливості виразності слова і звертання до читача).
II. Характерні риси поетики І. Бродського.
1. Великі тексти (ламають звичні для нашого часу уявлення і повертають нас у XVIII ст.).
2. Збільшені масиви слів, що розподілені на вірші.
3...

Читати приклад твору →

Художній світ Йосипа Бродського

Художній світ Йосипа Бродського
Нобелівський лауреат Йосип Бродський належить світові і разом із тим російській культурі, адже його поезія написана людиною певної ментальності, вихованої саме російською культурою. Разом із тим його творчість відбиває певну епоху, вона універсальна в тому смислі, що багато хто міг би разом із поетом сказати: "Я входил вместо дикого зверя в клетку". Це роздуми про життя, про його сенс, його наповненість:
Что сказать мне о жизни? Что оказалась длинной...

Читати приклад твору →
Дивіться також