Поговоримо про справжню дружбу

Твір на тему

Немає уз святіших товариства.

М. Гоголь

Справжню дружбу неможливо ні виміряти, ні оцінити. Вона не має ціни, як картини пензля великих майстрів минулого. Щира дружба — повітря, без якого не можна жити. Якщо людина віддана своїм друзям, вона зможе пожертвувати заради них навіть найдорожчим. Якщо людина вірна дружбі, у неї ніколи не виникне навіть думки про те, що можна щось зробити на шкоду другові.

Коли я чую, що в когось багато друзів, я думаю, що людина просто заплуталася з визначеннями: багато може бути гарних знайомих, приятелів, а друзів — тільки трохи. У мене їх двоє. Це хлопці, з якими я вчуся з першого класу. Я їм вірю, я їх поважаю. І сподіваюся, що вони до мене ставляться так само. Ми іноді сперечаємося до хрипоти, але вміємо й уступати один одному. Слова Б. Окуджави "Давайте жить, во всем друг другу потакая..." ми розуміємо як заклик уступати, знаходити компроміс, не поступаючись одним — своїми переконаннями. З Тарасом і Антоном добре все: і вирішувати складну задачу з геометрії, і дивитися новий фільм, і сидіти в Інтернет-кав'ярні, і обговорювати новини будь-якого масштабу: від світових до шкільних. Ніколи не забуду, як мої друзі носилися по всіх дворах, сусідніх вулицях і провулках, коли невідомо куди пішла моя молодша сестричка, і я хвилювався. Як Тарас знайшов її на гойдалці досить далеко від будинку. Як з радощів я забув подякувати друзям. Але на те вони і друзі, щоб усе розуміти.

Пам'ятаю один дуже важкий вечір: Антон розповідав про свої проблеми з батьками, що вирішили розлучитися. Ми нічим не могли йому допомогти. Могли тільки вислухати. Може, йому ставало від цього легше? "Тримайся, старий, ми з тобою!" — от усе, що ми йому тоді змогли порадити. І якою радістю для усіх нас було, коли ця гроза в родині Антона минула.

Дивіться також

Головне, я вважаю, у справжній дружбі — це безкорисливість. Якщо я відчуваю, що приятель мене, як то кажуть, "використовує", він ніколи не стане моїм другом. Хочеш мати справжніх друзів — живи їхніми справами і проблемами, умій вислухати друга, не втручаючись у його сповідь розповіддю про себе. Стався до друга так, як ти хочеш, щоб він ставився до тебе.

З дитинства ми чуємо, що друзі пізнаються в біді. Це вірно, але не на сто відсотків. Просто у важкі хвилини дружні почуття, допомога друга відчутніша. Але й у щасті потрібні людині друзі. Радістю, щастям так хочеться поділитися! Справжній друг не позаздрить тобі, він буде щасливий твоїм щастям. А якщо позаздрить — це не друг. Радість, якою ти поділився з другом, не зменшиться, а збільшиться вдвічі. Дружба на міцність перевіряється і тоді, коли ти на щиті, і тоді, коли під щитом. "Пусть он в связке одной с тобой — там поймешь, кто такой" — ці слова В. Висоцького залишені нам як орієнтир у дружбі.

Трохи про святу фронтову дружбу. Пораненого Тьоркіна підібрати танкісти, везли ледь живого, "и держал его в обнимку хлопец — башенный стрелок. Укрывал своей одеждой, грел дыханьем. Не беда, что в глаза его, быть может, не увидит никогда". Закінчує цю главу поеми "Василь Тьоркін" Олександр Твардовський такими рядками:

Свет пройди, нигде не сыщешь,

Не случалось видеть мне

Дружбы той святей и чище,

Что бывает на войне.

В. Висоцький у вірші про друзів-льотчиків, що загинули в нерівному повітряному бою, пише:

И я попрошу Бога, Духа и Сына, —

Чтобы выполнил волю мою:

Пусть вечно мой друг защищает мне спину,

Как в этом последнем бою!

Нехай нам із друзями не випадуть на долю випробування дружби війною! Ми й у мирний час зуміємо дружити і бути відданими цій дружбі до кінця своїх днів.