Милосердя (Твір-роздум з елементами цитування)

Твір на тему

У тлумачному словнику є таке визначення слова "милосердя": добре, співчутливе ставлення до кого-небудь. Вияв жалості; помилування.

Добре ставлення — що ж це означає? Як кожен з нас Це розуміє? Звичайно, по-своєму, залежно від того, наскільки миле його власне серце.

Наприклад, Ф. Бекон говорив: "...Чим гіднішою є людина, тим більшій кількості істот вона співчуває". Тобто важливо, наскільки в тобі самому достатньо пошани і доброти до світу і людей.

У староіндійському афоризмі мовиться: "Співчуття править світом". Тобто важливо, щоб серця наші не зачерствіли, і ми відчували біль ближніх, особливо якщо вони від нас залежать.

Конфуцій же говорив: "Хто сповнений милосердя, неодмінно володіє мужністю". Що означає готовність і рішучість милосердної людини допомогти і утішити тих, хто цього потребує, а не боязко спостерігати за чужим горем з боку.

Лев Толстой справедливо зазначив: "Милосердя полягає не тільки в речовій допомозі, скільки в духовній підтримці ближнього. Духовна ж підтримка перш за все не в засудженні ближнього, а в пошані його людської гідності". Люди по-різному потрапляють у важкі обставини. Буває, що ми засуджуємо або дорікаємо близьких в необережності або нерозсудливості, коли треба просто сказати добре слово і пожаліти. Це і буде дійсним милосердям — розуміння і жалість до того, хто серцю твоєму милий.

Інші варіанти цього твору: