Галина Малик — Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії (аналіз, паспорт твору)

Жанр. Повість-казка.

Час створення. 1991 рік.

Автор. Галина Малик (нар. 1951 р.) – сучасна українська письменниця.

Тема. Зображення пригод дівчинки Алі, яка через свої недороблені справи потрапила у чарівну країну Недоладію.

Ідея. Засудження лінощів, боягузтва, байдужості; уславлення доброти, щирості, працьовитості, дружби.

Проблеми. Добро і зло; дружба і взаємодопомога; ставлення до праці; страх і боротьба з ним; байдужість до чужої біди; відповідальність за свої вчинки.

Сюжет повісті-казки "Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії" розповідає про пригоди дівчинки Алі, яка через свою неорганізованість, постійне відкладання справ на потім потрапила у чарівну країну Недоладію. Події казки розпочинаються в кімнаті Алі, де з'являється дивний чоловічок, який за невиконану до кінця соту справу переносить Алю в країну Недоладію. На шляху головної героїні трапляються різні пригоди і нові знайомства. Усі, крім головної героїні, носять імена з префіксом недо: Недоладько, Недопопелюшка, Недороль, Недоштанько, Недорадник. Усі ці імена свідчать про те, що кожен з героїв щось недоробив або став жертвою чиєїсь недоробки.

Повість-казка цікава, динамічна, з веселими і ненав'язиво повчальними перипетіями, з філософським підтекстом. Герої такі яскраві й самодостатні, що читачеві цікаво читати про їхні пригоди. Усі, крім Алі, є чарівними персонажами у казковому світі.

Композиційно повість-казку можна поділити на три частини: експозиція казки "Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії" (події доти, доки Аля потрапила в Недоладію); зав'язка (початок пригод Алі в чарівній країні): зустріч із Недочеревиком; розвиток дії: знайомство з Недоладьком, пригоди в палаці Недороля, пошуки інструкції з повернення додому, ув'язнення та знайомство з гвардійцем Недобородою; кульмінація (події наприкінці перебування Алі в Недоладії): ремонтування годинника, допомога недоладянам, повернення додому; розв'язка (події, що відбулися після повернення Алі додому).

Експозиція. Аля дарує бабусі рушничок, який забула вишити. У її кімнаті з'являється маленький дивний чоловічок.

Зав'язка. Дівчинка потрапляє в дуже дивну країну і знайомиться з Недоладьком.

Розвиток дії. Недоладько починає розповідати про особливості Недоладії, у якій живуть не доведені до ладу справи. Аля хоче повернутися додому, тому йде до короля країни – Недороля Десятого. Пройти до нього Алі допомагає Недопопелюшка, бо всі у палаці бояться Першого Недорадника, який стинає голови. Пригоди Алі в палаці Недороля, пошуки інструкції з повернення додому. Дівчинку ув'язнюють, аде добрі гвардійці допомагають. Аля не може повернутися додому, бо зникла стрілка годинника.

Кульмінація. Віднайдення стрілки, Перший Недорадник опинився за гратами.

Розв'язка. Годинник почав працювати, Аля домальовує Недоладька, усі мешканці Недоладії вдосконалюються. Аля повертається додому, домальовує голову Першому Недораднику, і він зникає з Недоладії. Карлик Недочеревик досі тиняється світом.