О. Генрі — Останній листок (аналіз, паспорт твору)

Жанр. Новела.

Час створення. 1905 рік.

Автор. О. Генрі (Вільям Сідні Портер, 1862-1910) – американський письменник.

Тема. Зображення старого художника-невдахи, який ціною власного життя вселяє у хвору дівчину-художницю волю до життя і прагнення боротися.

Ідея. Мистецтво разом з людяністю здатне творити справжні дива; навіть непоказна, "пропаща" людина здатна на високий моральний вчинок, на самопожертву і людяність; найвищим мистецтвом є мистецтво бути людиною.

Проблеми. Злиденне життя людей мистецтва, боротьба за виживання, самопожертва заради іншого, підтримка одне одного у складних ситуаціях.

Дві подруги-художниці Сью та Джонсі оселяються на горищі чотириповерхового будинку, яке водночас слугує їм і мистецькою студією. Однак зненацька Джонсі злягає від пневмонії, а Сью самовіддано її доглядає. Хвора зневірюється у власному одужанні. Вона рахує листки старого плюща, який в'ється по стіні за вікном, і переконана, що помре, як тільки впаде останній…

На першому поверсі мешкає старий художник-невдаха Берман. Сорок років він тримає в руці пензля, але так і не написав нічого значного. Він живе з того, що позує молодим художникам та малює ілюстрації для реклами. Берман забагато п'є і постійно теревенить про шедевр, який усе ще сподівався створити. Люди знають його як капосного дідка, який глузує із чужої доброти, базікає різні дурниці та двадцять п'ять років тримає на мольберті чисте полотно. З ним Сью і ділиться переживаннями про бідолашну Джонсі…

Вночі старий Берман малює на стіні листок, але через погану погоду застуджується і за два дні помирає від пневмонії.

Цю новелу вирізняє динамічний сюжет і зразкова композиція. О. Генрі використав свій улюблений прийом побудови сюжету – несподівана кінцівка, однак цього разу ще й з подвійною розв'язкою. Отже "Останній листок" має дві сюжетні лінії, одна з яких розповідає про життя і хворобу молодої дівчини Джонсі, а друга – про старого художника-невдаху Бермана та його шедевр. Спочатку здається, що головною сюжетною лінією є хвороба дівчини, але насправді це самовідданий вчинок Бермана, на який ніхто не очікував. Обидві сюжетні лінії набувають несподіваного розв'язання в кінці новели, коли стає відомо чим пожертвував старий художник заради порятунку молодої дівчини, яка вже втратила надію на одужання і віру в себе. Ніхто навіть не міг сподіватись, що саме Берман врятує життя Джонсі, ще й втративши своє. Завдяки такому прийому автор тримає читача в напрузі аж до кінця новели.

Експозиція. Опис кварталу, де поселились героїні новели – Сью і Джонсі. Історія їхнього знайомства.

Зав'язка. Хвороба Джонсі.

Розвиток дії. Лікар дає Джонсі один шанс з десяти. Сью самовіддано доглядає за хворою подругою, яка зневірилася і вважає, що помре, коли опаде останній листок з плюща за вікном. Сью розповідає старому сусіду-художнику Берману про хвору Джонсі.

Кульмінація. Після двох непогідних ночей останній листок на плющі все ще залишається, тому Джонсі вирішує боротися за життя, не здаватися і втілити свою мрію.

Розв'язка. Джонсі одужує, але дізнається від подруги про смерть старого Бермана, який намалював вночі листок, але сам застудився і захворів.

Аналіз інших творів О. Генрі: