Життя і творчість Вірджинії Вульф

Реферат

Реферат

Життя і творчість Вірджинії Вульф (Стівенс)

Вірджинія Вульф (уроджена Стівенс) — знаменита англійська письменниця, критик, літературознавець, перекладач. Автор романів "На маяк", "Міссіс Делоуэй", "Хвилі" "Між актами", численних розповідей, есе і критичних статей. Разом з чоловіком , Леонардом Вульфом, заснувала елітарне видавництво "Хогарт Прес", що існують і понині. Переводила і видавала в Англії російських класиків: Аксакова, Толстого, Тургеньєва . Покінчила із собою в 1941 році.

Вірджинія — Эделін Стівенс — Вульф народилася 25 січня 1882 року в Лондоні, фешенебельному районі аристократичних особняків — Кенсінгтоні. Її батько, Леслі Стефенс, був популярним, процвітаючим письменником і критиком, філософом і істориком літератури,а мати, — леді Джулія Дакворт— блискучою світською дамою з родини гордих і замкнутих аристократів. Вона була близькою подругою першої дружини Леслі Стівенса — Меріам Харріет, дочки знаменитого Вільяма Теккерея. (Теккерей Вільям — один з основоположників англійської літератури, соратник і близький друг Ч.Діккенса, автор блискучих романів "Ярмарок марнославства", "Вірджинці" і ін., написаних у традиціях реалізму і сатири .)

Меріам померла рано, у 1878 році, залишивши чоловіку в спадщину будинок, великі світські і літературні зв'язки, і... подругу Джулію.

Будинок Стівенсів став найвідомішим літературно — художнім осередком серед артистичного, "богемного" Лондона. Хто тільки не бував на знаменитих коктейлях місіс Дакворт: поети,художники, музиканти, критики! В основному усі вони в минулому початківці.

Дивіться також

Тут вільно і невимушено говорили і про виставку імпресіоністів, що недавно відкрилася в Лондоні, і нових книгах американського психолога Вільяма Джойса, з легкої руки якого в побут увійшло поняття " потік свідомості"; зачитувалися роботами Зіґмунда Фрейда і Карла Юнга: Початківець письменник Девід —Герберт Лоуренс, пізніше — автор знаменитих романів: "Сини і коханці", "Леді Чаттерлей" згадував згодом, що йому як, новачку, що вперше потрапив на настільки "інтелектуальний" прийом, довелося надзвичайно важко: надзвичайно складна й у той же час тонка нитка розмови увесь час вислизала від нього, зосередитися було важко.

Але потім він звик, а незабаром помітив з подивом, що йому не вистачає бесід у "розумному" салоні саме місіс Дакворт...

Четверо дітей Стівенсів у такий спосіб виховувалися в середовищі, де мистецтво і розмови про нього створювали особливу атмосферу. Книги і мольберт, альбоми для малювання були для сестер Ванесси і Вірджинії, як і для двох старших хлопчиків — Тобіаса і Ендріена — більш звичні, чим ляльки і будь-які інші іграшки. Її хресним батьком був поет Джеймс Рассел Лоуэлл, партнером у крикетній грі — майбутній знаменитий романіст Генрі Джеймс.

Дівчаткам, крім уроків малювання, викладали мови, музику, рукоділля і домоведення. Більшого важко було вимагати для молодих леді в ті часи, хоча містер Стівенс із гордістю вважав себе людиною передових поглядів на виховання дітей.

Леді Джулія, ( уся прислуга в будинку називала її саме так) навпаки, вважала, що чоловік занадто потурає слабостям Вірджинії зачитуватися по ночах книгами, і не особливо ретельно стежила за тим, що вона читає. А раптом це щось непристойне для вихованої дівчини?!. Утім, на цьому невдоволення місіс Стівенс — леді Дакворт чоловіком із приводу виховання дочок звичайно закінчувалося. Вона була більш стурбована тим, кого зі знаменитостей варто запросити на прийом наступних разів, якими квітами прикрасити вітальню, як добрати зміст чергової статті Карла Юнга про архетипи:діти читали, малювали, оголошували вітальню і хол вибухами дружного реготу, носилися по галявинах за крикетним мячем.

Можна було б сказати, що дитинство і Вірджинії протікало безтурботно і щасливо, якби не....

У віці 13 років Вірджинія була ледь не зґвалтована своїми двома підвипившими кузенами, що гостювали в будинку тіточки Джулиї. Молоді лорди приїхали поступати в столичний університет, але не сиділи над книгами, а майже щовечора пропадали в нічних клубах і ресторанах:Що взбрело їм у голову побачивши 13 — літню дівчинку в нічній сорочці, що вибирала книгу в бібліотеці — Бог відає!

На дикий лемент Вірджинії в бібліотеку збіглася вся прислуга, батько, мати, брати: містер Леслі викинув безпутних племінників з будинку, а до Вірджинії, що була в глибокому шоці, викликали домашнього лікаря. Той оглянув дівчинку, вона не постраждала фізично — врятував шум ,піднятий нею!— але от душевний стан! Однак, батьки Вірджинії повелися більш ніж дивно.

Місіс Стівенс, навідріз відмовилася показати дівчинку психіатру і дуже довгий час проводила з нею ,"моральні" бесіди, під час яких заборонила дочці не тільки розповідати кому — небудь з близьких, але навіть згадувати про цю прикру подію! Вона зажадала від очевидців строго зберігати "сімейну таємницю" і, більш того, багаторазово обвинувачувала Вірджинію в тому, що відбулося!:

"Чого було бродити по будинку в непристойному (?!) виді в настільки пізній час!"

Батько, ховаючи очі, узагалі не бажав слухати ні про що, дратувався, нервово кусав кінчик трубки і — що не бувало раніш! — підвищував на Вірджинію голос. Дівчинка лякалася, плакала і затихала.

Поступово в неї розвився комплекс провини, вона впала в найтяжчу депресію.

А коли тієї ж осені,від запалення легень померла її мати, дівчинка в перший раз спробувала покінчити із собою.Але її врятували.. Вірджинія довго і болісно приходила в себе, усвідомлюючи втрату, і те, що так і не змогла простити матері її зради. Вона замкнулася в собі, відмовилася ходити в університет:Багато й захоплено читала, вела щоденник ,у який записувала свої враження про книги. Було і ще кілька спроб самогубства, дуже важких. Великі щоденники Вірджинії Вульф не були перекладені, тому доводиться користатися лише непрямими свідченнями.

У 1904 році вмер батько Вірджинії. Їй було двадцять два роки. Разом із братами і сестрою вона перебралася в новий будинок на Гордон — Сквер.

Ванесса , Тобіас і Ендріен часто запрошували на чаювання і коктейлі знайомих молодих людей — літераторів і журналістів, приходили "на вогник" старі друзі родини. Вірджинія почала потроху вибиратися зі своєї шкарлупи, спілкуватися з молодими людьми і пробувати писати. Її перша літературна рецензія була опублікована в газеті "Гардіан", у грудні 1904 року.

А в 1905 році вона вже досить регулярно працювала для "Літературного додатка" у газеті "Таймс".

Її критичні нариси й огляди користувалися популярністю.

Тут треба сказати, що літературно-критична діяльність — не епізод у творчій біографії письменниці.Вона співробітничала з "Таймс" більш тридцяти років, за цей час з — під її пера вийшли більш сотні рецензій, статей і есе. Одні короткі, інші розгорнуті і докладні, ніби служили втіленням давно захопившої її думки. Але які б вони не були за формою, їх завжди відрізняв високий професіоналізм, чудове знання предмета.

Далеко не вся критична спадщина В.Вульф зібрана, а тим більше перекладена на інші мови. Відомо, що тільки останнє англійське видання складає п'ять великих томів!

Пізніше Вірджинія Вульф згадувала:" Своєю технікою листа, умінням працювати з формою, я зобов'язана тому, що протягом скількох років писала для "Літературного огляду" у "Таймс".

Я навчилася бути лаконічною, навчилася робити свій матеріал доступним і цікавим, навчилася уважно читати.Э. Форстер пізніше говорив, що у своїх статтях В.Вульф — більше уважний читач, чим критик. У цьому була її особлива манера — ставши на позицію звичайного читача, його очима глянути на здобутки англійської і світової літератури.

Однак, повернемося до обставин біографії починаючої письменниці.

Зла доля знову переслідувала родину Стівенс. У 1906 році раптово помер від серцевого наступу Тобіас. Його смерть спричинила нову ще глибшу депресію і спробу самогубства. Вірджинію врятувала Ванесса. Згодом усі враження і найменші нюанси свого щиросердечного стану в той гіркий час Вірджинія Вульф пише в романі "Хвилі".

Вони були дуже дружні з Ванесою і коли в 1907 році та вийшла заміж за критика —мистецтвознавця Клайва Белла, Вірджинія призналася їй у листі, що "начебто осиротіла". Ванесса мала неабиякий талант художника — карикатуриста, писала аквареллю і пізніше не раз майстерно ілюструвала романи і розповіді сестри, успіхами якої дуже пишалася.А над її жартівливими карикатурами над Вірджинією реготали всі, включаючи і саму героїню!

Залишившись удвох з Ендріеном, Вірджинія ще раз змінила адресу і будинок і заснувала суспільство серйозних молодих людей , що одержало назву "блумсберійської групи". (Блумсбері — район Лондона, де жили представники мистецтва, художня еліта, "богема") Своєю вищою цінністю вони проголосили дружнє спілкування, пошуки нових форм у всіх видах мистецтва, боротьбу з віджилим і старим, взагалі, повалення авторитетів!

Тоді, на початку двадцятого століття, тільки починав затверджуватися в мистецтві авангардизм, у всіх його формах. Усі шукали нових шляхів. Старі традиції заважали, набридали..

Стриманих, консервативних британців лякало, що молоді люди — "блумсберійці" настільки розкуті в спілкуванні, обговорюють у розмовах будь-які теми, у тому числі інтимного характеру! Серед членів суспільства були: поет Томас Стернс Элиот, літературознавець Роджер Фрай, романіст Едуард Морган Форстер, філософ Бертран Рассел і журналіст — критик Леонард Вульф, що у 1912 році став чоловіком Вірджинії Стівенс.

Вони прожили разом 29 років. Їхній союз друзі називали "зразком щиросердечного взаєморозуміння і емоційної підтримки." Багато хто з них вважав, що тільки завдяки Леонардові, його чуйній увазі і турботі, Вірджинія відбулася, як письменниця .Кожен епізод роману Вірджинія перший раз показувала тільки чоловіку і нікому іншому. Якщо він щось м'яко критикував вона сідала і переробляла. Узагалі, була дуже вимоглива до себе

Під впливом Леонарда Вульфа, Вірджинія писала майже увесь час. Вона з записувала будь-яке враження чи подію, пізніше поверталася до уривків, обробляла і виходила розповідь, епізод роману"

Вірджинія Вульф мала наймогутніший дар не тільки уяви, але перевтілення. Вона цілком занурювалася у світ своїх героїв, у їхні життя, зовнішній вигляд,а, головне, у їхні душі.

Спроба розкрити душу, уловити її найтонші переливи, таємні метання, усю її сховану від зовнішнього світу життя— от така творчість Вірджинії Вульф.

1 2