Секрети вирощування та застосування ріпаку (свиріпи, рапсу)
Ріпак – відома висококультурна олійна рослина з великими можливостями. Її не зустрінеш у дикій природі, бо цю рослину вивели люди шляхом схрещування городньої капусти та озимої суріпиці ще декілька тисячоліть тому.
Сьогодні це одна з найпоширеніших у світі рослин, яка займає важливе місце в продовольчому та енергетичному балансах.
Спектр застосування рапсу досить широкий:
- Ріпакова олія, яка за показниками наближена до оливкової, сприяє зниженню холестерина в крові;
- Джерело сировини для маргарину, майонезу, кулінарної олії;
- Альтернатива сої як їжа з високим вмістом білка для людей, які надають перевагу здоровому харчуванню;
- Основний медонос у бджільництві;
- Лікувальний засіб при алкогольній інтоксикації та спосіб зниження рівня канцерогенів;
- Корм для худоби (макуха, шрот, силос, які залишаються після вичавлення олії із рапсу; зелена маса; трав'яне борошно; сіно);
- Мастило, гідравлічна олива для обладнання, що виготовляють з ріпакової сировини;
- Біодизель, біогаз та тверде паливо.
Також олію зі свиріпи використовують у текстильній, шкіряній, металургійній, миловарній, лакофарбовій та хімічній промисловості, будівництві та машинобудуванні.
Особливості вирощування ріпаку
Ріпак – високорентабельна культура, яка за показниками перевищує навіть соняшник та сою.
Існує два види цієї культури: ріпак озимий і ріпак ярий (кольза).
Основне значення має озимий ріпак, йому належить одне з провідних місць на українських полях.
Для того щоб збирати гарний урожай ріпаку, необхідно дотримуватися певних правил його висівання та вирощування:
- підготовка ґрунту – поле не повинно мати колій та великих грудок. Адже насіння ріпаку дрібне, висівати його слід на глибину 2-3 см. Якщо до цього тут вирощували пшеницю, то слід спалити солому.
- правильний вибір гібриду ріпаку, обрати якісний варіант насіння ріпаку вигідно в магазині "Сервіс агрозахід" ;
- сівба у вологий ґрунт;
- висівання озимого ріпаку оптимально 15-30 серпня, допустимо — 10 серпня — 5 вересня. До настання зими ріпаку необхідно 60-80 днів для розвитку до 10-15 см та формування розетки з 6-10 листків.
- дотримання однорідності (гомогенності) посіву;
- подвійне оброблення насіння – від шкідників та хвороб;
- внесення добрив (калій, азот, фосфор, сірка), мікроелементів (марганець, бор);
- використання інсектицидів як запобіжного засобу від шкідників;
- захист від хвороб за допомогою фунгицидів-ретардантів;
За нормою витрата посівного матеріалу ріпаку на 1 га становить 4-6 кг, гібридів — 3-3,6 кг/га.
З метою отримання високого врожаю рапсу обов'язково слід враховувати сівозміну. Адже свиріпа забирає з ґрунту велику кількість азоту.
За участю ріпаку сівозміна повинна передбачати його висівання 1 раз за 4 роки. Найкращим попередником цій рослині буде чорний пар, озимі та ярі сорти зернових, горох, конюшина, люцерна, зернобобові, однорічні трави та картопля. Після буряка ріпак можна сіяти лише через 5-6 років.
Якщо взимку ріпак озимий вимерз, його площу можна засіяти ріпаком ярим.
Під ярий ріпак потрібно добре обробити, вирівняти й ущільнити ґрунт. Обробка ґрунту повинна бути спрямована на знищення бур'янів та накопичення вологи. Перед посівом обов'язково здійснюють весняне розпушування ґрунту, пам'ятаючи, що надмірно глибока обробка викличе втрату вологи та зашкодить проростанню культури.
Висівають ріпак ярий дуже рано, на початку весняно-польових робіт, як тільки дозволяє ґрунт. Сівбу здійснюють на глибину 1-2 см вузькорядним 15 см або широкорядним 30 см способом. Після посіву проводять коткування землі.
Збирання врожаю ріпаку здійснюють у фазі жовто-зеленої стиглості рослини при вологості насіння 30-35%.
Вибір посівного матеріалу
До вибору посівного ріпаку слід підходити серйозно й ґрунтовно. Підбирати відповідні сорти і гібриди необхідно, враховуючи ґрунтово-кліматичні умови різних регіонів. Окрім цього, при виборі насіння слід врахувати:
- стійкість до шкідників і хвороб;
- схильність до ранніх чи пізніх строків посіву;
- морозо— та зимостійкість;
- темп росту та відновлення вегетації весною;
- терміни дозрівання;
- рівень адаптивності до певних умов вирощування;
- опір виляганню.
Для посіву обирають очищене, відкаліброване якісне насіння з високою схожістю. З метою захисту від хвороб і шкідників на початкових фазах росту, насіння обов'язково протруюють.