Помідори — мабуть, найбільш улюблений овоч українців, адже скільки страв містять їх, як інгредієнт – безліч варіантів салатів, соуси, соки, паста, перші страви, другі страви, а ще консервація, в'ялені томати, усілякі заготовки – без помідорів українська, та і світова кухня не може обійтися, погодьтеся. Де є город, там мають бути помідори, майже кожен, хто купує насіння овочів, приділяє велику увагу вибору насіння помідорів. До речі, це одна з найбільш численних категорій – тут має бути вибір по строкам дозрівання, по кольорам, по висоті рослини, по розміру плодів, по стійкості до хвороб, по смаку… Наприклад, у пропозиції інтернет-магазину насіння Good Harvest більше 300 видів насіння помідорів – сортів і гібридів томатів з України та усього світу. Як же серед такого різноманіття обрати ті помідори, які потрібні саме вам? Підійдіть до вибору розумно та застосуйте ці критерії для правильного вибору:
— по призначенню, або як будете використовувати помідори – тут важливий розмір і форма.
Для консервування обирайте сорти, які якнайкраще вбирають спеції та сіль і є в міру щільними, щоб тримати форму у баночках чи бочках. Якнайкраще для цього підходять сливки: Ріо Гранде, Інкас F1, Де Барао, Едвайзор F1, Кібіц, Арабеска, Гібрид Тарасенко-7, або округлі середньоплідні чи коктейльні томати: Толстой F1, Солероссо F1, Бобкат F1, Загадка, Санька, Ляна, Руфус F1, Ігранда, Волгоградський тощо.
Крупноплідні томати якнайкраще підходять для переробку на сік (соковиті) та на пасту або соуси (м'ясисті), а ще вони часто бувають смачні для свіжих овочевих салатів. Для переробки на томато-продукти зазвичай використовують червоні томати, зберігаючи, таким чином, класичний колір, звичний і характерний. Шапка Мономаха, Кардинал, біф-томати, Волове серце, Великий Бушмен, Серце Ашхабада, Цукровий бізон, Фатіма, Мармара F1, Пінк Буш F1 та інші – найбільш популярні сорти та гібриди великоплідних помідорів.
— по розміру рослини – це важливо для планування часу на догляд. Типи рослин помідорів можна розділити на індетермінантні: це рослини, не обмежені в рості, які необхідно формувати і кріпити до опор по мірі зростання; детермінантні середньорослі – рослини обмежені в рості, але їх висота є середньою (80-100 см) та часто вони також потребують підв'язки; детермінантні кущові – це низькорослі томати, висота рослин зазвичай обмежена до 50-60 см.
Високорослі помідори – чудовий вибір, якщо маєте невеличку ділянку – вони дають можливість зібрати "вагомий" урожай томатів навіть з кількох метрів квадратних. Середні та низькорослі помідори, як правило, підходять для людей, яким важливо не дуже багато часу приділяти городнім справам – у період плодоношення достатньо перевіряти нові стиглі помідори та збирати їх.
— по строкам дозрівання: це має значення, якщо плануєте збирати урожай в певний період літа або весь теплий сезон, а ще це важливо для зменшення обробок від хвороб. Ранні томати тим і хороші, що їх можна збирати вже в липні. А ще вони менше уражуються фітофторозом та іншими грибковими хворобами, які не "встигають" нашкодити урожаю. Середні і пізні томати можуть бути більш вразливими до грибкових патогенів, але вони забезпечать вас помідорами після ранніх, які, зазвичай, не відрізняються тривалістю плодоношення. Є сорти томатів для тривалого зберігання, які після збору можуть у свіжому вигляді лежати кілька місяців, наприклад, Жираф, Колядник.
Якщо плануєте збирати насіння —обирайте саме сортові томати, адже з томатів F1 насіння не дасть урожаю з сортовими характеристиками гібриду. Ну, і звісно, обирайте за кольорами – червоні, рожеві, чорні, бурі, фіолетові, смачні помаранчеві і жовті — тут різноманіття велике, селекціонери виводять все новіші сорти, смугасті, пухнасті, фруктові… Вибір за вами, друзі, а ми сподіваємося, що ця стаття стане в нагоді, коли прийде час обирати насіння для гарного урожаю!