Стрімкий розвиток технологій, шалений темп роботи та життя робить нас все більш і більш зайнятими. Економити час вдається здебільшого лише на рутинних справах. Ми делегуємо прибирання роботам-пилососам, прання – пральним машинам, приготування кави – кавомашинам, а їжу готують мультиварки. Чи потрібно зараз мити посуд руками? Лише якщо це вам особисто подобається. А вирішити проблему щоденної купи немитого посуду можуть сучасні пристрої – посудомийні машини.
Гарна посудомийна машина – це пристрій, що швидко очищує посуд, не протікає, економить воду та електроенергію, зручна у користуванні. Щоб обрати дійсно якісну та економну помічницю на кухню, яка легко вбудовується, слід визначити ваші вимоги до неї та розглянути п'ять важливих критеріїв.
Розмір
Розмір та об'єм завантаження мають велике значення. Якщо ви обираєте посудомийну машину на одну людину, достатньо вузького пристрою до 45 см. Для великої родини в нагоді стане повнорозмірна модель на 60 см.
За місткістю посудомийні машини діляться в залежності від того, скільки посуду вимивається за один цикл:
- компактні на 4-6 комплектів посуду;
- вузькі – до 10 комплектів;
- повнорозмірні – до 17 комплектів.
Один комплект посуду – тарілки глибока і мілка, чашка з блюдцем, столові прибори. Каструлі та сковорідки, дека та великі тарілки для сервірування краще мити окремим циклом для більш ретельного очищення. Якщо ви часто готуєте, варто обрати модель на 60 см, в якій можна помити великий посуд і навіть частини кухонних комбайнів та іншого кухонного приладдя.
Управління
Тип управління – важливий параметр посудомийної машини. Розрізняють:
- Механічне управління. Здійснюється за допомогою кнопок на панелі посудомийної машини, регулятора програм, клавіш додаткових функцій.
- Сенсорне управління. Включає в себе сенсорні кнопки та дисплей, на якому можна побачити етапи роботи пристрою та повідомлення для користувача (рівень завантаження, жорсткість води, час до закінчення циклу тощо). Сенсорні панелі не випирають з поверхні посудомийної машини і більш вигідно виглядають в інтер'єрі з сучасним мінімалістичним дизайном.
Сушка
Тип сушки вказує на те, наскільки сухим буде посуд після миття:
- Посудомийні машини класу А видають після циклу роботи повністю сухий посуд, який можна прибирати в шухляду. Пристрої класів B та С залишають трохи вологий посуд, який треба витирати або сушити на столі і тільки після цього ховати.
- Конденсаційний метод сушки висушує посуд звичайним способом, випаровує вологу і зливає її в каналізацію. Такий метод економить електроенергію, але є досить довгим.
- Турбо-сушка обдуває посуд теплим потоком повітря за допомогою вентилятора. Методика швидша та ефективніша за конденсаційну.
- Інтенсивна сушка додає до потоку повітря ще й циркуляцію завдяки різниці тисків.
- Door Opening System – інноваційна система сушки, при якій посудомийна машина автоматично відкривається після закінчення циклу миття та зливу води. Посуд висушується природно, так, якби ви поставили його на стіл. Електроенергія не витрачається. Посуд можна не перекладати, а просто зберігати до наступного використання в посудомийній машині.
Рівень шуму
Якщо в домі є маленькі діти або ви маєте чуйний сон і не бажаєте прокидатися від шуму кухонних пристроїв, слід обирати посудомийні машини з рівнем шуму до 45 дБ. Це досить комфортне значення, при якому можна ставити посудомийну машину на автозапуск вночі, щоб уранці вийняти чистий сухий посуд до сніданку.
Фільтр
Система фільтрації посудомийної машини значно впливає на якість її роботи та довговічність. У дешевих посудомийних машинах фільтр слід міняти досить часто для того, щоб пристрій довго не виходив з ладу.
Більш дорогі моделі можуть самі очищати фільтри, виводити залишки їжі та різноманітні забруднення з дренажної системи у каналізацію.