На що слід звернути увагу, купуючи набір кухонних ножів

Купуючи набір ножів, треба враховувати багато різних речей. Але однією з ключових речей є комфорт. Кожен ніж має бути насправді гострим і зручним настільки, щоби відчуватись, як продовження руки користувача.

Зараз ножі зазвичай виготовляються з наступних основних видів матеріалів: нержавіюча сталь, вуглецева (ржавіюча, чорна) сталь, дамаська сталь та кераміка.

Нержавіюча сталь – найпоширеніший варіант матеріалу. Її легко заточити і вона (як зрозуміло з назви) не іржавіє. Дешеві сорти нержавіючі сталі м'які та швидко втрачають гостроту заточування. Тому краще купувати ножі з якісних сталей на кшталт 1.4116 чи 3Cr13.

Деякі ножі мають рукоятки з прогумованого пластику (для додаткового зчеплення), інші мають ергономічну форму, щоби краще відповідати формі долоней. Деякі конструкції вдало поєднують обидва варіанти. Наприклад, у набір кухонних ножів GROSSMAN Waterloo (див. фото) входить п'ять ножів саме з такими сучасними ергономічними рукоятками.

Але які кухонні ножі для чого призначені? Яка користь від кожного з них? Ми дамо пояснення до кожного з ножів у наборі. Це допоможе вам отримати уяву про те, що саме вам потрібно.

Кухарський ніж (шеф-ніж)

Багатоцільовий ніж, який добре підходить для більшості діл з нарізання будь чого на кухні. Біля рукояті розташоване розширення клинка, так звана п'ята, яка робить цей ніж ідеальним для розрізання твердих коренеплодів, картоплі та великих шматків м'яса. Кухарський ніж у наборі Waterloo приємно важкий і збалансований, із зручним вигином на рукоятці, що полегшує її утримання.

Сантоку

Ніж сантоку походить з Японії, де він вважається кухарським ножем загального призначення. Він має зовсім інше лезо, чим європейський кухарський ніж, і найбільш ефективно показує себе під час нарізання овочів кубиками, подрібнення зелені та нарізання морепродуктів.

Ніж для нарізання м'яса

Краще всього підходить для нарізання м'яса та птиці. На відміну від інших ножів, відділяє м'ясо від кісток та нарізає його шматками легко, чисто та акуратно.

Універсальний ніж

Менша версія кухарського ножа. Його краще використовувати, коли кухарський ніж завеликий для поставленої задачі. Ідеально підходить для нарізання курячого філе або дрібних овочів.

Ніж для чищення овочів та фруктів

Цей маленький і спритний ніж ідеально підходить для роботи, що потребує точних рухів, таких як очищення від плодів шкірки, видалення серцевини чи сім'ян, нарізання дрібних інгредієнтів.

Як бачите, всі ножі в наборі є насправді корисними та знадобляться вам далеко не один раз. У наборах з більшим числом ножів до цього списку часто додають ще кілька кухарських ножів чи сантоку різного розміру (що може бути зайвим саме для вас), а також різного роду вузько спеціалізовані ножі на кшталт ножа для нарізання сиру, філейного ножа, ножів для нарізання стейків чи зубчастого хлібного ножа, які можна докупити окремо, якщо вони вам потрібні.

Але на нашу думку, самим корисним із усіх спеціалізованих ножів з цього окремого списку є зубчастий ніж для нарізання хліба.

Усі ножі у наборі GROSSMAN Waterloo корисні та чудово підходять для більшості найпоширеніших кухонних завдань. Вони з успіхом можуть використовуватися для повсякденного приготування. GROSSMAN Waterloo дійсно може слугувати зразком грамотно підібраного та зробленого комплекту кухонних ножів.

GROSSMAN Waterloo буде особливо хорошим вибором для тих, хто новачок у кулінарії, як подарунок на новосілля чи весілля, або для тих, хто шукає якісний набір ножів для початківця. Гарний сучасний дизайн та висока ергономіка є додатковими плюсами цього чудового набору кухонних ножів!