Дереш Любко

Повні тексти творів

Два Гоголі: Микола Васильович і Микола Васильович (Дитинство Миколи Гоголя)

Аби краще відчути, в якому місці й часі народився Микола Гоголь, потрібно уявити собі ту Україну, якої вже немає.
Це — Полтавщина. Широкі поля, порослі соковитою, яскравою травою. Лісочки і озерця. А між ними розкидані села та хутірки. Охайні мазані хатки мальовані набіло та нажовто, загороджені плетеними з лози тинами, обсаджені вишнями й черешнями, соняхами і тополями. Краса та й годі — тільки сідай на ґанок та співай пісень.
Але не все так мило й добре було по селах, як видавалося...

Читати повністю →

Король жахів Стівен Кінґ (Дитинство Стівена Кінґа)

Стівен Кінґ — це такий дорослий дядько, який дуже полюбляє боятися. Бо якби не полюбляв, не написав би аж півсотні книжок про всілякі страхіття. Адже Стівен Кінґ обрав собі дуже незвичну професію — автора романів жаху.
Мені у дитинстві подобалися страшні історії. І навіть коли я виріс, це захоплення не минуло, — хотілося лише, щоб ці історії були великими й довгими. А роман жахів — це якраз і є велика й довга, а головне — моторошна історія. Історія, котру розповів Кінґ.....

Читати повністю →

Марк Твен — глибина достатня! (Дитинство Марка Твена)

Жартувати Марк Твен почав іще від народження.
Чи навіть так — усе для Марка Твена могло бути мішенню для жартів, у тому числі власне народження.
Отже, народився Марк Твен у Сполучених Штатах Америки, в місті Флорида, штат Міссурі. Жителів там було так мало, що своєю появою, як жартував Твен, він збільшив кількість населення на цілий відсоток.
Цей важливий приріст населення стався ЗО листопада 1835 року. Новонародженого назвали Семом — скорочено від імені Семюель...

Читати повністю →

Найкращий друг блискавок, або Загадки Ніколи Тесли (Дитинство Ніколи Тесли)

Ви, звісно, знаєте, друзі, яким небезпечним — за неналежного з ним поводження — є перемінний струм, що тече в електромережі. Але чи знаєте ви про те, що в наших розетках міг опинитися не вбивчий перемінний струм, а його безпечніший родич — струм постійний?
А все це трапилося давно — ще у дев'ятнадцятому столітті.
Тоді постійним струмом опікувався відомий американський винахідник Томас Едісон...

Читати повністю →

Пан Зануда (Дитинство Альберта Ейнштейна)

"Мій єдиний талант — безмежна цікавість"
Альберт Ейнштейн
Цей дивовижний хлопчик народився 1879 року в місті Ульме, що у Німеччині. Був початок весни, 14 березня, щойно почали танути сніги...
Немовля народилося з непомірно великою і кутастою головою. Мама Поліна і тато Герман дуже хвилювалися. "З такої голови добра не буде", — зітхали вони.
Хлопчика назвали Альбертом...

Читати повністю →
Дивіться також