Степан Карачко

Народився 1 серпня 1953 року на Тернопільщині село Пелипче .

В 1960 році пішов у місцеву середню школу.

В 1971 році вступив у Львівський університет на історичний факультет . Працюю 20 років у Чернівецькому державному архіві .

Цікавлюсь історією та діаспорою Буковини та Галичини у широкому світі.

Також збираю різного роду інформацію для видання книги. Маю велику фонотеку української музики, що записувалась у діаспорі .

В Канаді вийшли дві монографії "Маморниця, історія української піонерської спільноти в Саскачивані 1900-1995 рр." спільно з Женею Дутчак — Заячківською професор Отавського університету.

Особисто був знайомий з нині покійним Рамоном Джоном Гнатишином екс — генерал-губернатором Канади, прем'єром Саскачевана Рой Романівим, Сільвою Федорюк лейтенант-губернатор Саскачевані. Науковцем Ервіном Чаргофом, професор Дмитро Штогрин та багато іншими тими хто відірваний від неньки України.

Робив багато досліджень у архіві про генеалогічне коріння наших буковинців, зокрема Рамону Джону Гнатишину, Василью Курилику, Аркадію Жуковському, Євгенії Дутчак, Миколі Бідняку, Ервіну Чаргофу, Марії Руснак журналіст радіо "Канада" відомого в Америці архітектора Івана Жуковського, Зеноній Стефанів історик, та багатьом маловідомим ти, що мають родинне коріння у нас на Буковині.

Маю публікації в журналі "Архіви України" та "Національні архіви Канади" місцевих газетах "Час" ,"Буковина", "Молодий буковинець", "Свобода слова", "Буковинське віче", "Сіті інфо" також в канадські газеті маю свої праці це "Батьківщина" , "Галицька зоря", в американські періодиці "Українське історичне пресове ревю", "Українські вісті" ,"Бюлетень українців Америки".

В державному архіві Чернівецької області виявив безліч унікальних документів ; листи Михайла Грушевського , перебування Володимира Винниченка в Чернівцях.

Про приїзд та гастролі в нашому місті Олександра Вертинського.

В загальному в газетах маю понад сто публікацій одно оповідання, яке вам пропоную.

Твори

На хвилях житейського моря...

( Присвячую світлій  пам'яті моїх дорогих дідуся та бабусі.)


        Одного разу, під час перегляду нашого сімейного  фото — архіву, мені до рук потрапила  фотографія,  пожовтіла  від плину  років.  На фотографії  збереглося чітке  зображення  молодої пари, яка ніжно обіймалася, весело позуючи фотографу.  Внизу був надпис  " Навіки разом Штефан і Марійка. Варшава 1910 рік...

Читати повністю →