Улюблені герої українських народних дум

Шкільний твір

Схожі твори

1. Хоробрий, мужній, волелюбний український народ (боровся з татарськими ордами та турецькими яничарами, польсько-шляхетськими загарбниками, поміщиками та капіталістами. Сміливі козаки Голота, Самійло Кішка, Іван Богун, Максим Перебийніс).

2. Головний герой у "Думі про козака Голоту" — оборонець рідної землі ("не боявся ні огня, ні меча, ні третього болота", стояв на сторожі мирної праці людей; засмагливе обличчя, мозолясті руки, сміливий, гострий погляд, стрункий стан, чесний, справедливий, сміливий і дотепний — символізує трудовий народ, справжніх захисників рідного краю).

3. Ненависть народу до турецько-татарських загарбників ("ще козак не примірився, а татарин і к лихій матері покотився", по заслузі, щоб не зазіхав на чужі землі і чуже добро; протиставлення двох героїв — татарин та Голота: татарин — жорстока, зажерлива, пихата й обмежена людина, Голота навпаки).

4. Мужній та сміливий козак Самійло Кішка (брав участь у морських походах проти Туреччини і потрапив у полон, де провів 25 років; мужній, сміливий, організував повстання невільників і повернувся в Україну, де був обраний гетьманом).

5. Велика шана українського народу до своїх героїв (пісні, думи, легенди).

Схожі за назвою твори: