Що є для нього Батьківщина? (Образ Байди — символ мужності українського народу)

Шкільний твір

Мій краю прекрасний,

Розкішний, багатий!

Хто тебе не мучив?

Якби розказать...

Т. Шевченко

Так напише Т. Шевченко у своєму творі "Іржавець". Україна — це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свободу й незалежність. Це його славними лицарями є Іван Сірко, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Дмитро Вишневецький...

На жаль, історія часто буває несправедливою до людини, бо фіксує для нащадків зовсім незначні її риси чи епізоди життя. Одним із прикладів цього може бути князь Дмитро Вишневецький, який увійшов у народні думи під ім'ям Байди безтурботним гультіпакою, котрий тільки те й робить, що п'є мед-горілочку.

Я гадаю, що з цим твердженням можна не погодитися, бо мав Дмитро Вишневецький і серйозні справи. Цей мудрий, енергійний чоловік зумів зібрати в єдине ціле розрізнені ватаги і спорудив на Хортиці першу козацьку фортецю. Байда вирішив покласти край татарському та турецькому пануванню на Україні. Згодом, зібравши чимале військо, він організовує сміливі походи на Крим, громить турецькі фортеці на Чорному морі. І вирішив кримський хан знищити фортецю, але це йому не вдалося, бо козаки захищалися сміливо й майстерно, і, постоявши біля стін фортеці, татари пішли геть ні з чим.

Час минає, татари з допомогою турків знову напали на Хортицю, але мужній Байда зміг вивести з острова людей і відпливти на човнах-чайках. Фортецю спіткало велике лихо: вороги знищили Хортицю. На мою думку, головного героя козацької пісні можна вважати символом героїзму та непохитної віри у власні сили. Гетьман знову збирає великі сили і завдає ворогам нищівних ударів. Байда — справжній лицар, козак-воїн.

На жаль, він мав необережність втрутитись у міжусобиці молдавських володарів, ставши на допомогу одному з них. Це призвело до краху — гетьмана зрадили, підступно взяли в полон і, як дорогий дар, відправили турецькому султанові. За відмову зрадити свою віру султан Селім II наказав закатувати Байду, повісивши його за ребро. Гетьман мужньо витримав усі тортури, бо поняття захисту рідної землі в козацьких душах ототожнюється з поняттям християнської православної віри, яка в ситуації протистояння ісламу набирає сенсу ідеологічного захисного щита.

Смерть Байди була великою втратою для козацтва, адже своїми перемогами, світлими надіями він поставив важливі завдання перед усіма наступниками, які мали об'єднати сили всього козацтва в єдиний кулак, як це зробив Дмитро Вишневецький. І не випадково історики називали його духовним батьком Січі.

Безумовно, гордістю сповнюється серце українця, який веде свій рід від такого міцного кореня!

Схожі за назвою твори: