Мужність долає усі перешкоди (за народною казною "Красний Іванко і закляте місто")

Шкільний твір

"Красний Іванко і закляте місто" — це героїчно-фантастична казка. Такі казки прийшли до нас із сивої давнини. Характери позитивних героїв постають перед читачем через зіткнення з темними силами. Серед негативних персонажів — могутні змії, відьми, чорти, баба-яга, Ох, Кощій та багато інших представників темних сил. Всі вони зазнають неминучої поразки, бо справедливість не на їхньому боці. Проти них виступають герої, наділені неймовірною силою або надзвичайним розумом, а також хоробрістю, умінням терпіти знущання і тортури.

Сюжет казки "Красний Іванко і закляте місто" — непростий, дуже напружений, аж до самого кінця не знаєш, що станеться. Сміливий і мужній Іванко опинився заручником давньої материної згоди обміняти те, про що вона не знала, на багатство. Іванко вирішив звільнити себе і неньку від необачної угоди з підозрілим чоловіком. Але це виявилося нелегким випробуванням. Дід-всевід, до якого юнак звернувся за порадою, наказав йому мовчати за будь-яких обставин. Щоб примусити Іванка заговорити, нечиста сила завдавала юнакові справжніх тортур. Упродовж трьох ночей нагорі біля незнайомого міста його били нагайками до самого ранку. Та він витримав, не заговорив. Виявилося, що він звільнив не лише себе від неволі і смерті, а своїм мужнім вчинком зняв закляття з цілого міста. Скінчилося все, як і має бути у казці, весіллям, радістю матері, вдячністю мешканців заклятого міста.

Перемога сил добра над силами зла шляхом подолання неймовірних перешкод — характерна ознака героїчно-фантастичних казок.

Схожі за назвою твори: