Есхіл — Прометей закутий

Стислі перекази, читати скорочено

Прометей закутий (скорочено)

Стислий переказ, автор переказу: Світлана Перець.
Авторські права на переказ належать Укрлібу
Скеляста гірська пустеля. Гефест (бог-коваль), Влада і Сила (слуги Зевсові) підводять в'язня Прометея до скелі. Тут, у безлюдній і пустельній Скіфії, вони мають прикути титана Прометея до стрімкої кручі. Це кара за те, що він дав людям вогонь.
Гефест жалів Прометея і говорив, що мусить прикувати його не з доброї волі...

Читати скорочено за 7 хвилин →

Прометей закутий (дуже стисло)

Дія відбувається на краю землі, в далекій країні. Два демони, Влада й Насилля виводять на сцену Прометея. Гефест повинен прикувати його до гірської скелі за наказом Зевса.
Герой, прикутий до скелі, скаржиться на свавілля нових божеств. І все це за те, що дав людям вогонь і навчив гідному людині життю.
<...> Не знали ні теслярства, ні підсонячних домів з цегли, а в землі селилися, мов комашня моторна, десь у темряві печер глибоких, сонцем не осяяних. <.....

Читати скорочено за 2 хвилини →

Прометей закутий (сюжет)

Прометей, прикутий до скелі, скаржиться на невдячність та свавілля новітніх божеств і пригадує, як він допоміг людям. Він наділив їх розумом, навчив ремісництву. "Не знали ні теслярства, ні підсонячних домів з цегли, а в землі селилися, мов комашня моторна, десь у темряві печер глибоких, сонцем не осяяних". Прометей навчив смертних арифметиці, письму "і творчу дав їм пам'ять". Він показав, як уярмити тварин, щоб вони допомагали у важкій роботі, як будувати кораблі. Та це ще не все!..

Читати скорочено менше, ніж за хвилину →
Дивіться також