Федькович Юрій

Шкільні твори про життя та творчість

Драматизм і трагізм прози Юрія Федьковича (1 варіант)

I. Творчість Ю. Федьковича — протест проти соціальної нерівності (відображення проблем буковинських селян, трагічної долі гуцулів, возвеличення волелюбства).
II. Трагічні повісті Ю. Федьковича ("Люба-згуба", "Три, як рідні брати"):
1. Трагічна історія кохання (повість "Люба-згуба", здатність простих людей на глибокі душевні переживання).
2...

Читати приклад твору →

Драматизм і трагізм прози Юрія Федьковича (2 варіант)

У прозових творах ми зустрічаємося віч-на-віч з гордим і мужнім народом Карпат, чуємо його живу мову, бачимо різні сторони його особистого і громадського життя. Народні типи і народне життя на фоні чудової гірської природи — ось основний об'єкт зображення в прозі Федьковича.
М. Нечиталюк
Юрій Федькович написав понад 60 прозових творів — повістей, оповідань, казок, жартів...

Читати приклад твору →

Драматизм і трагізм прози Юрія Федьковича (3 варіант)

Юрій Федькович написав понад 60 прозових творів: повістей, оповідань, казок, жартів. У цих творах знайшли відображення родинно-побутові проблеми буковинських селян; безправ'я пригнобленого чиновниками та куркулями трудового народу; трагічна доля гуцулів — жовнірів цісарської армії. У кращих своїх творах письменник підносив голос протесту проти соціальної і родинної нерівності, возвеличував волелюбство, опоетизовував гордих і сильних людей...

Читати приклад твору →

Основні мотиви віршів Ю. Федьковича

Основні мотиви віршів Ю. Федьковича
І. "Бо я правду лиш співаю та й за правду гину". (Федькович — поет за покликанням. За словами І. Франка, він "вложив у свою поезію найкращу частину своєї душі".)
ІІ. Ідейно-тематичне спрямування віршів Ю. Федьковича.
1. Роль поета й поезії в суспільному житті. (Творче кредо поета виражене в поезії "Нива". Для розкриття своїх поглядів на призначення художнього слова Федькович скористався такими народними образами, як нива, оранка, жнива, женці...

Читати приклад твору →

Поетична творчість Ю. Федьковича

Юрій Федькович — талановитий митець, деякі його поезії стали народними піснями, а читачі одноголосно з критиками назвали його буковинським Кобзарем. Але як це часто буває з талановитими людьми, життя Юрія Федьковича складалося непросто. Майже все пережите ним він втілив у своїх віршах, передавши в них і радість, і сум, і розпач свого життя, і глибокі філософські роздуми над сенсом буття, і красу народнопоетичного слова.
Кажуть, що дитинство є головним, визначальним етапом життя людини...

Читати приклад твору →

Юрій Федькович — "буковинський Кобзар"

Демократичний рух на західноукраїнських землях у 60-х роках XIX століття був передусім пов'язаний із діяльністю Юрія Федьковича. Письменник утверджував волелюбні ідеї, захищав соціальні й національні інтереси свого народу.
Ю. Федькович народився у 1834 р. у мальовничому селі на Буковині. Краса рідної землі назавжди увійшла в мистецький світ письменника. Від простих, але душевно багатих людей перейняв розуміння правди та кривди, добра та зла...

Читати приклад твору →
Дивіться також