Микола Чумак

Вибір професії — це вибір своєї долі. Вірне, а чи невірне визначення свого призначення в житті робить людей щасливими або нещасливими. І в молодості інколи важко знайти вірний шлях і реалізувати себе як особистість. Адже навколо стільки всього привабливого і неповторного! Крім того існують такі поняття як мода часу, престижність професій, уподобання, смаки... А вплив рідні, товаришів, засобів масової інформації, реклами і багато де-чого іншого. Тож неважко і заблукати.

Микола Іванович Чумак народився і провів своє дитинство у складний час, коли все навкруги руйнувалося і будувалося. Йому знайомі материнські сльози над папірцем, що сповіщав про загибель батька у Другій світовій, повоєнні голод і холод... Рано навчився доглядати худобу, огород, тримати в руках косу і молоток, налигач волів і кермо автомобіля. Все це ми довідуємося із першої збірки його поезій "Спрага", що вийшла друком у 1979 році та другої — "Бджолиний хліб", що виходить друком і віршів, що друкувалися в періодичних виданнях.

З анкетних даних: рік народження 1935, село Стара Рибина Охтирського району Сумської області; 1954 рік — закінчив Мало-Історопський сільськогосподарський технікум за професією зоотехнія; 1954-1957 — служба в армії; 1957-1962 р.р. — навчання в Харківському зооветеринарному інституті /ХЗВІ/ і одержання диплома лікаря ветеринарної медицини /з відзнакою/; 1962-1964 р.р. — ветеринарний пікар-епізоотолог при Середино-Будській міжрайонній ветбаклабораторії; 1964-1967 р.р. — аспірант при кафедрі терапії ХЗВІ. Далі: кандидат ветеринарних наук, асистент — старший викладач — доцент — завідувач цієї ж кафедри — тепер уже професор Харківської державної зооветеринарної академії, яким став наш інститут. За цим калейдоскопом руху, звичайно не видно людини, але ж можна зробити висновок, що Микола Іванович не помилився у виборі найземнішої і найдостойнішої професії. Він висококваліфікований методист, лектор, експериментатор. З-під його пера вийшли друком більше 60 оригінальних наукових праць, в тому числі окремий розділ підручника для ВУЗів. М.І.Чумак вміє керувати науковою роботою молодої зміни: захищена одна кандидатська дисертація, виконуються ще п'ять.

Він — депутат районної ради, член педагогічної колегії району. Тож недарма на одному з "Днів факультету ветеринарної медицини", що проводяться у нас щорічно, на своєму концерті студенти визначили Миколу Івановича як: "Поета, політика, терапевта". Вважаю, що їм якраз і потрібний такий багатообдарований викладач.

І ось нова збірка поезій Миколи Чумака "Обрій на крилах", спеціально присвячена 150-річчю, Харківської державної зооветеринарної академії. Вірші свіжі, прозорі, ліричні, зрілі і образні. В них відчувається глибока філософська думка. В цьому доробкові опоетизовані майже всі напрямки діяльності академії, починаючи зі студента і закінчуючи професором.

Микола Іванович Чумак завжди в наполегливій діяльності, пошуках ще невідомого, але цікавого. Він всю свою роботу виконує з задоволенням і тому — щаслива людина. А ми раді, що в нашій академії є свій поет.

РЕКТОР ХДЗВА, ДОКТОР

ВЕТЕРИНАРНИХ НАУК, ПРОФЕСОР,

ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ УААН В.О.ГОЛОВКО

Твори

Вічність

Студентам-випускникам і моїм дипломникам:
Голочаловій Тані, Шинкарьовій Тані,
Ващенку Михайлу, Дрозденку Руслану,
Кулику Юрію, Попову Роману, Чайці Олександру...

Читати повністю →