Моє хобі

Твір на тему

На дозвіллі кожен віддається своєму захопленню. Хтось збирає цукеркові обгортки, хтось може по кілька разів переглядати мультики, які особливо припали до вподоби, дехто колекціонує моделі автомобілів чи мотоциклів. Деякі дорослі збирають колекцію етикеток вин чи сірникових коробочок. Моє ж захоплення — це філателія. Філателістами називають людей, які колекціонують марки, конверти, листівки. Це захоплення як естафету я перейняв від бабусі, вона й передала мені всю свою колекцію та навчила мене багатьом речам.

Для когось марка — це звичайнісінький знак поштової оплати, маленький клаптик паперу, який приклеюють на конверт. Для мене кожна марка — це ціла історія, а конверти теж мають свою історію. Усі країни світу випускають марки для поштового обігу, а також і спеціально для колекціонерів. Наприклад, конверти, які випускають в обмеженій кількості й один раз, вони називаються "конвертами першого дня". Марки для колекціонерів теж бувають із спеціальними погашеннями штемпелем. Це, як правило, стосується якоїсь урочистої події чи знаменної річниці. Кожна марка має і свою історію, і свою цінність. Звичайно, найціннішими вважаються марки та листівки, які були видані до революційного 1917 року та до 1941-1945 років, бо це були буремні роки, коли багато колекцій просто загинули, згоріли у воєнних лихоліттях.

Виявилося, що займатися філателією — це ціла наука. Наприклад, жоден філателіст не буде брати марку руками, а тільки спеціальним пінцетом. І зберігаються марки переважно в спеціальних альбомах з прозорими кишеньками для марок — клясерах. Є ще звичайні альбоми, куди марки наклеюються спеціальним чином і розміщуються так, щоб мати естетичний вигляд.

Дивіться також

Для зручності кожна країна випускає каталог марок, де описується власне марка, коли вона була випущена, яким способом надрукована та хто художник цього малесенького художнього твору. Дехто з моїх друзів також колекціонує марки, але вони колекціонують марки за темами, приміром: "Види спорту", "Собаки", "Метелики", "Автомобілі", "Живопис" тощо.

Нам приємно зустрічатися, обмінюватися марками, обговорювати новинки. Це цікаве й корисне дозвілля, завдяки цьому захопленню я збагатив свої знання в багатьох галузях.