Диво-цвіт барвінок (Твір з народознавства)

Твір на тему

Одного разу під час прогулянки в лісі матуся обережно зірвала невідому мені рослину. Спочатку я чомусь подумала, що це лікувальний засіб, але потім зрозуміла, що помилилася. З лагідною посмішкою матуся відповіла, що барвінок не тільки лікує. З цією рослиною пов'язано багато народних звичаїв.

Наприклад, мене зацікавило те, що барвінок зберігає зелений колір листя навіть під сніговим покривом. Витривалість і неабияка живучість цієї рослини оспівані в народних піснях: барвінок в українському фольклорі символізує молодість, кохання, шлюбні відносини. Згідно з народним звичаєм, навесні парубки збирали барвінок і дарували коханій. Коли дівчина брала квітку, то це означало, що вона не проти стати дружиною цього парубка. Наречені також збирали квіти й своїми руками плели з них вінок, котрий надівали милому, співаючи пісню. На весіллі вінком, сплетеним із барвінку, квітчали молоду. Жодне весілля не обходилося без цього. У народі вважалося, що барвінок квітне на щастя, а в'яне на горе. Тому цій рослині приділялася така велика увага.

Ось таку розповідь я почула від своєї матусі. Мені радісно, що саме вона познайомила мене ще з одною рослиною, ще з однією оздобою моєї землі.