Пісенна творчість українських поетів та її значення в нашому житті

Твір на тему

Пісня! Як багато вона важить в історичному, громадському, побутовому, інтимному житті українця упродовж цілих століть! У ній — його минуле, сучасне й майбутнє, його погляди, його світобачення і психологія. У ній найповніше виявилася душа українського народу, яка з піснею росте, розцвітає, в'яне і вмирає.

У пісні найповніше виливається любов до рідного краю, до коханої, до матері. Хіба можна краще сказати про рідний край, як сказали про нього Микола Сингаївський у вірші-пісні "Заповіт синам", Дмитро Луценко — у "Зачарованій Десні", Віктор Губарець у вірші "Де вітер землю голубить".

Чиєї душі не торкнуться слова:

Краю мій вишневий, краю голубий,

Над тобою в зорях квітне вишиття.

З кожної стежини чую голос твій,

Мов свою надію і своє життя.

М. Сингаївський. "Заповіт синам"

Можна назвати безліч поетів-піснярів, які своєю поезією підняли українську пісню до світових вершин. Це і Любов Забашта "Ой вербиченько", і Спиридон Черкасенко "Тихо над річкою", і Степан Крижанівський "Берізка", і Юрій Рибчинський "Три поради", і Микола Сингаївський "Чорнобривці", і Дмитро Луценко "Мамина вишня".

У пісні найповніше передається любов до матері, бо в повсякденному житті ми хочемо, але не вміємо висловити своє почуття, і тоді на допомогу приходять поети.

Багато з них звернулося до неньки з проникливими словами. Оспівав свою "матір стареньку" з її чорнобривцями Микола Сингаївський, зацвіла вона "вишенькою біленькою" у поезії М. Ткача, забриніла туга за "сивою ластівкою" і "сивим сонечком" з рядків Б. Олійника, схилився в зажурі перед рідною ненею, що молилась за нього "дні і ночі", А. Горчинський.

Дивіться також

Але серед пісень про матір моєю улюбленою стала "Пісня про рушник" А. Малишка.

Вона пройнята глибокою вдячністю сина "засмученим очам", отим рукам, що так лагідно лягали на наші голівоньки в дитинстві.

Важко переоцінити значення пісні в житті українця.

Вона оздоровлює душу, допомагає їй зберегти нетлінними свої цінності: віру в людину, в незрадливу любов, у щиру дружбу.