Не посаг робить шлюб щасливий, а доброчесність

Твір на тему

На перший погляд, вислів здається дивним і хочеться піддати сумніву твердження, що не посаг робить шлюб щасливим, а доброчесність. Адже відомо, що нерідко шлюб з розрахунку стає міцним і довготривалим. Тож чи варто не зважати на посаг зовсім?

Не можна ж не думати про майбутніх дітей, що народяться в сім'ї, саме для них і потрібен добробут. Отож посаг цілком може стати його основою. Але це ж не все. Людина, яка цінує подружжя за те, що він чи вона внесли до родинного добробуту, принаймні вдячна за це. Отже ставиться з повагою до сімейного укладу, побудованого завдяки добрій волі чоловіка й дружини, як би не створювалася сім'я. Тож не може не розуміти: доброчинність — це те, що має втримати родину разом протягом багатьох років. От і виходить, що мало матеріального добробуту, якщо подружжя не поєднане ще чимось.

Підтвердженням цього є родина Марії та Гната з роману У. Самчука "Марія". Здавалося В, усе в них є: Гнат добрий хазяїн, має землю й гроші, та й Марія має добрий посаг завдяки своїй працелюбності. Та немає кохання в Марії до чоловіка, отож і доброчесність вона зберігає доти, доки не з'являється Корній, її колишнє кохання.

У житті зустрічаємо випадки, коли матеріальні статки змушують людей бути разом, тоді вони, поважаючи один одного, дотримуються правил доброчинності. Така родина по-своєму щаслива. Адже мати чесне ім'я і добру родину — це щастя. А хтось будує родину на глибокій любові, і тому доброчесність для нього є природною і нормальною, бо не можна інакше. Де є справжнє кохання, там не може бути зради, будь-якої недоброчесності.

Таким чином, і справді виходить, що не посаг робить шлюб щасливим, а доброчесність.