Що значить вчитися: збільшувати свої знання чи змінювати життя

Твір на тему

Життя — постійний рух вперед. Неможливо двічі увійти в одну й ту ж саму річку: за мить вода в ній стане іншою, новою. Все навколо змінюється. Так само змінюється й росте сама людина. І дуже важливо, щоб це був не просто приріст біомаси, перебіг певних фізіологічних процесів, а насамперед ріст в духовному плані. Цей ріст неможливий без звичайнісінького накопичення знань, нової інформації. Однак і самих знань буде замало. Знання в поєднанні з високими моральними якостями, бажанням змінити щось на краще сприятимуть великим змінам як в житті окремої людини, так і в житті самого суспільства.

Що значить вчитися? Протягом усього свого життя людина, сама того не підозрюючи, постійно чогось навчається. Дитина, приміром вчиться ходити, вона пізнає світ, вона вже намагається розпізнавати добро і зло, розуміє, що добре, а що — погано. Учень здобуває у школі нові знання, які йому неодмінно знадобляться в майбутньому. Доросла людина з часом набуває певного життєвого досвіду, стає мудрішою, змінюється її світосприйняття: на звичайні речі, які, здавалось, були колись дуже важливими, вона дивиться ніби по-філософськи.

Важливу роль також у житті кожного з нас відіграє самоосвіта. Людина завжди повинна вчитися. Самоосвіта — це не лише цікава, й захоплююча річ, це важлива складова людського життя, що дає неабияку користь. Якщо, наприклад, людина вивчає іноземні мови, вона не просто розширює свій світогляд, а ще й тренує пам'ять, удосконалює її. До того ж, особистість, яка розвиває власні здібності, притягує, зацікавлює людей, з нею завжди хочуть спілкуватися.

Саме тому дуже важливо завжди пам'ятати, що знання змінюють, удосконалюють, прикрашають наше життя, додають йому яскравих фарб. Кожна людина повинна вчитися, повинна намагатися дізнатися щось нове. І недарма давньогрецький філософ Цицерон колись сказав, що непрагнення до знань — це теж невігластво.