Як стати особистістю

Твір на тему

Щодня ми спілкуємось із близькими та рідними, з однокласниками, товаришами, вчителями і з зовсім незнайомими та малознайомими. Від того, як ставляться до нас оточуючі, певною мірою, залежить те, щасливі ми чи ні. Адже якою б багатою та знаною не була людина, щастя її, благополуччя неможливе, якщо Щ немає з ким розділити і радість, і горе, якщо вона перебуває в духовній ізоляції. Недарма кажуть, що поділена біда — це півбіди, поділена радість — подвійна радість. Усе живе потребує тепла і світла. Людині також конче необхідні душевне тепло, розуміння, повага, любов. Та, на жаль, з різних причин не всі їх мають. Часто буває, що справами, проблемами однієї людини цікавляться, переймаються. Доля ж інших людей, їхні справи не цікавлять нікого, на них ніхто не звертає уваги. Чому ж так? Просто одних поважають, люблять, вони мають певний авторитет, з ними приємно спілкуватися, вони заряджають своїм позитивом оточуючих, їх присутність необхідна. До інших же ставляться байдуже або вони нікому не цікаві чи неприємні. Ясна річ, ніхто не хотів би бути на місці Цих інших. Вони не почуваються щасливими у колективі, де на них не чекають.

Повагу людей, як і любов, не можна ані успадкувати, ані купити за гроші. Та й силою її не завоювати. її можна тільки заслужити. Щоб тебе шанували, цінували люди, ти маєш прагнути стати особистістю. Перша ознака особистості — це високе почуття власної гідності, повага до людського в людині. Справжня особистість — це та людина, яка постійно працює над збагаченням свого інтелекту, прагне якомога більше знати і вміти; це людина високої культури, із сильною волею й твердими переконаннями. Це людина працьовита, дієва, енергійна. Вона принципова, цілеспрямована, знає, чого хоче, впевнено прямує до своєї мети, завжди, незалежно від будь-яких обставин, відстоює власну точку зору, свою життєву позицію. Не обов'язково фізично сильна, така людина обов'язково відзначається великою духовною силою, здатна протистояти негідному, ганебному. Вона дотримується свого слова, на неї завжди можна покластися, вона вірна й справедлива. Особистість — завжди взірець. До речі, не до кожної особистості всі ставляться позитивно. Але визнають особистість — всі!

Дивіться також

Саме зараз кожен із нас формується як особистість. Цьому сприяє родинне, батьківське виховання. Школа також впливає на цей процес. Але чи не найбільше залежить від кожного з нас. Ідеальних людей, як відомо, не буває, але кожен повинен прагнути до іцеалу, переборюючи свої страхи та недоліки. Лише той заслуговує на повагу, хто постійно працює над собою, займається самовихованням, рухається вперед. Немає меж досконалості. Перший крок на шляху до неї — це віра в себе, у власні сили, у свої можливості. Не бійся труднощів, вчися самотужки їх долати. Соромся бути слабким, бо слабкого можуть жаліти, можуть ставитися до нього поблажливо, але поважати його ніколи не будуть. Все, за що берешся, старайся виконати "на відмінно". Не бійся братися за складні завдання, які потребують додаткових зусиль та затрат. Упоравшись із таким завданням, ти піднімеш самооцінку, завоюєш повагу та авторитет оточуючих. Коли все надто легко дається — розвиваються лінощі думки. Це розбещує людину. Навчишся оминати шлях найменшого опору, долати труднощі, знай, що ти на правильному шляху: ти самостверджуєшся, і стаєш особистістю.

Слід пам'ятати, що особистість та інтелігент — різні поняття і, на жаль, не завжди вони стають одним цілим. Тут ще багато що можна переосмислити.

Нелегка праця стати особистістю, Людиною. Це безперервна робота душі, постійна боротьба із самим собою. Прикладом дивної перемоги людини над собою може стати життя геніального російського письменника А. П. Чехова. Усі, хто знали письменника, відзначали його делікатність, терпіння, такт. Виявляється, це результат самовиховання. У листі до дружини Чехов зізнавався: "Ти пишеш, що заздриш моєму характеру. Маю сказати, що від природи характер у мене різкий. Але я звик стримуватися, адже розпускати себе порядній людині не годиться".

Цитуючи того ж класика, хочеться нагадати: "У людини все має бути прекрасним..." Тож необхідно прагнути до краси в усьому: у зовнішньому вигляді, у думках, словах, справах, стосунках з людьми. Немає меж досконалості! Тільки безперервно працюючи над собою, можна стати справжньою особистістю.