Хай живуть Архімеди!

Твір на тему

Мало їх, але ними розквітає життя.

М. Чернишевський

Нове XXI століття стане століттям найбільших наукових відкриттів, тому що сьогоднішній стан багатьох наукових напрямків можна визначити так: вони на самому порозі відкриттів. Ще крок-два — і спалахнуть яскравим світлом нові імена, рівні Архімеду, Ломоносову, Ньютону, Ейнштейну. Мені, оскільки збираюся присвятити себе фізиці, хочеться розповісти про А. Ейнштейна, найвидатнішого вченого, чиє ім'я в списку ста великих людей XX століття займає одне з чільних місць. Для нових Архімедів його життя дуже повчальне.

Коли-небудь кожна людина буде знати про природу більше, ніж знав Ейнштейн. Але і тоді люди будуть черпати в його працях і величезну силу думки, і шляхетність душі. На портреті і фотографіях перед нами нескінченно добра, заглиблена у свої думки людина. Усе його життя було присвячене науці. Його спосіб життя — це думати, міркувати, вирішувати, відкривати нове. Його земний шлях — це гімназія і студентські роки, робота у Швейцарії і Німеччині, світова слава, Друга світова війна і нацистський погром, довгі роки в Америці і трагедія атомної бомби. У 26 років він створює спеціальну теорію відносності, у наступні десять років працює над загальною теорією відносності. У багатьох областях фізики Ейнштейн зробив переворот своїми відкриттями. Безсмертний його творчий подвиг. Безсмертний і сам учений у пам'яті людства. Ейнштейн усім своїм життям продемонстрував зречення людини від всього особистого і повсякденного в ім'я пізнання світу. Світу як єдиного цілого, взаємозалежного і взаємопов'язаного. Це розуміння світу і стало причиною тієї трагедії, що відбулася в голові і душі великого фізика після Хіросіми і Нагасакі.

Дивіться також

Коли теорія була створена, здавалося, що вона така далека від практичного застосування. Але от перед Ейнштейном замаячила примара Гітлера, озброєного атомною бомбою. Інтуїтивна впевненість у тому, що праця великого фізика має не тільки теоретичне значення, починала справджуватися. У 1939 році Ейнштейн направляє президенту США лист-засторогу про роботу з ураном у Німеччині. В Америці почалася підготовка до створення своєї атомної бомби. У 1940 році він пише другий лист про зрослий інтерес нацистської Німеччини до урану. У квітні 1945 року в новому листі президенту США Ейнштейн уже висловлює тривогу про те, що Америка може використовувати цю вже створену атомну бомбу. А в серпні на два японських міста були скинуті бомби. Тепер один з основних теоретичних висновків ученого знайшов застосування. Учений сприймав світ як ціле, об'єднане причинно-наслідковим зв'язком, тому відчув свою провину: "Це я натиснув кнопку".

Почуття відповідальності за науку — от що жило в ньому разом з геніальністю. Ейнштейна мучила не тільки трагедія атомної бомби. Він переживав за все зло, яке можуть заподіяти світові наукові відкриття, використані у руйнівних цілях. Розумів, що кожне відкриття, кожна ідея може стати зброєю в агресивних руках. І страждав, не бачачи можливості запобігти цьому.

Закінчити хочеться десь прочитаним порівнянням великих людей з Гуллівером. Коли Гуллівер був живий, ліліпути чули вночі биття його серця. Таке відчуття було в людей, поки був живий Ейнштейн. Сама думка про те, що на одній землі з ними живе така людина, вселяла в сучасників Ейнштейна впевненість у силі й безсмерті розуму. І от Ейнштейн помер. Серце велетня замовкло. Люди це відчули. Раніше таке відчуття виникало, коли вмирав великий громадський діяч або геніальний письменник. У квітні 1955 року вперше таке відчуття викликала в людства смерть Ученого.