Прикмети (Твір-дослідження)

Твір на тему

Влітку я була у бабусі в селі і розпитувала всіх друзів і сусідів, про які прикмети вони можуть розповісти. Ось що я дізналася:

Їсти з тріснутого, розбитого посуду — до нещастя, до життя, що "тріснуло".

Розбитий посуд завжди символізував збитковість, нещастя — за винятком тих випадків, коли її били умисне (наприклад, на весіллі). Суть цієї прикмети в психологічному плані така: тріснутий посуд тримає господиню в напрузі, примушує згадувати про ситуацію, в якій її зіпсували. Природно, що це лише додає засмучень. Але ще важливіше інше: посудина з тріщиною може розбитися у будь-який момент — і ви виявитеся ошпареним кип'ятком, супом і тому подібне.

Не бери чужу носову хустку — з нею і чужі сльози до тебе перейдуть.

Якщо ж тобі подарували нову носову хустку, дай символічний викуп, хоч би копієчку. Взагалі будь-яка чужа річ народом наділяється особливістю зберігати пам'ять про свого власника. Вважається, що дзеркало пам'ятає осіб своїх попередніх господарів, віник — свого домовика і т. д. Не виключення і носова хустка. Можна сказати також про чисто гігієнічний сенс, закладений у прикмету: не треба користуватися чужою носовою хусткою (як і рушником, гребінцем) задля уникнення інфекції.

Хочеш гаманець подарувати — поклади в нього монету або купюру, щоб він ніколи порожнім не був.

Це відноситься буквально до всіх речей, які призначені для того, щоб в них щось зберігалося, вони чимось заповнювалися. Так само не рекомендується дарувати порожніми сумки, валізи, навіть посуд. Узявши ненадовго сковороду, сусідка повертала її з тим, що пеклося в ній, найчастіше з млинцем. Вважається, що річ відразу повинна звикати до того, що не можна бути порожньою.

Дивіться також

Після заходу сонця ні грошей, ні речей у борг не дають: повернення не буде.

Захід сонця символізує настання тимчасового царства пітьми, темних сил, які тільки того і хочуть, щоб посварити людей. Після заходу сонця не дозволялося також розрізати нову хлібину, викидати сміття і так далі. Іншими словами, не можна ні починати нової справи, ні виносити що-небудь з будинку (захищеного простору) за його стіни, за поріг, бо це — в збиток.

Щоб гроші водилися, треба дивитися на місяць, що тільки-но народився, тримаючись при цьому за гроші або за золото.

В даному випадку мається на увазі асоціація з місяцем, що росте: він буде рости — і гроші додаватимуться. Повний місяць нагадує велику монету, а світло її схоже на колір дорогоцінних металів, що і сприяло появі прикмети.

Порожню пляшку на столі не тримай — грошей не буде.

Прикмета відноситься до будь-якого порожнього посуду, бо він вже вичерпав свої функції. На містичному рівні це пояснюється тим, що в порожню пляшку може вселитися нечиста сила ("святе місце порожньо не буває"). З цієї причини господині на ніч перевертають догори дном каструлі, горщики, банки, якщо вони порожні.

Білизна ненавмисно навиворіт надів — проси домашніх по спині постукати, інакше битим будеш.

Надіти щось навиворіт — означає запропонувати зовнішньому, ворожому світу те, що зазвичай охороняється, оберігається, захищається. Іншими словами — стати беззахисним. Прохання до домашніх постукати по спині — свого роду знак, що тебе вже били і за цю помилку другий раз карати не треба. Якщо відійти від містичних тлумачень, то, природно, людина, яка ходить весь день у надітому навиворіт одязі, відчуває дискомфорт.